In ajunul dezbaterii si votarii motiunii de cenzura in Parlament, partidele politice si-au facut fel de fel de calcule pe hartie, numai sa le iasa numarul de votanti de care au nevoie.

De partea puterii, lucrurile sunt clare: PDL si UDMR vor vota impotriva motiunii, ceea ce inseamna 207 voturi.

De partea cealalta, insa, lucrurile sunt mai complicate, avand in vedere ca pentru trecerea documentului este nevoie de 236 de voturi pentru. Iar PSD si PNL nu au decat 212 oameni.

Si aici intervine puterea de convingere sau… “greutatea motivarii”. De altfel, sub pretextul moralitatii, mai multi parlamentari ai puterii au anuntat deja ca vor vota motiunea. Cazul cel mai rasunator a fost cel al deputatului PDL de Iasi, Daniel Oajdea, care a anuntat public ca va sustine motiunea. In cateva ore, partidul i-a aratat usa de plecare.

De asemenea, senatorul democrat-liberal Georgica Severin a declarat va vota motiunea, nemultumit de intentia propriului partid de a taia veniturile romanilor. Si deputatul Uniunii Bulgare din Banat, Niculae Mircovici, din grupul minoritatilor, care s-au abtinut de-a lungul timpului de la votul motiunilor, a declarat că va vota pentru.

Surprinzator a fost si anuntul de sustinere a demersului opozitiei facut aseara de deputatul PDL Teo Trandafir, care a declarat, pentru Gandul, ca va vota motiunea. Teo Trandafir a intrat in Parlament in urma cu doua luni, pe listele PDL-ului.

Ce se intampla in cazul in care motiunea este votata?

Daca motiunea aduna necesarul de voturi si trece de Parlament, Guvernul este demis automat. In cazul in care acest lucru se va intampla, premierul Emil Boc are toate sansele sa stabilesca o noua premiera in Romania.

Dupa ce, in octombrie anul trecut, Cabinetul Boc de la acea vreme a fost primul guvern demis prin motiune de cenzura in ultimii 20 de ani in Romania, in cazul in care actualul Cabinet Boc pica astazi, acesta va fi singurul Executiv, condus de acelasi premier, demis de doua ori prin motiune.

In cazul in care Guvernul Boc este inlaturat, acesta va mai putea asigura interimatul maximum 45 de zile, timp in care nu poate emite ordonante si nu poate initia legi. In acest timp, presedintele va desemna un nou premier, dupa consultari cu partidele parlamentare, prim-ministru care isi va forma propriul cabinet de ministri, pentru care va cere increderea Parlamentului.

Demiterea Guvernului va aduce, insa, instabilitate politica, intarzierea aplicarii masurilor de reducere a cheltuielilor bugetare si, in consecinta, amanarea eliberarii celei de-a cincea transe din imprumutul de la FMI, de 850 de milioane de euro.

Acest lucru ar insemna, daca e sa-l credem pe premierul Emil Boc, incapacitatea Guvernului de a mai plati salariile si pensiile in lunile urmatoare.

Ce se intampla daca motiunea pica?

In acest caz, legea care prevede taierea salariilor bugetarilor si a pensiilor, pe care premierul Emil Boc si-a asumat raspunderea saptamana trecuta in Parlament, se considera adoptata. Astfel, daca nu este atacata la Curtea Constitutionala, legea va fi promulgata de presedintele Traian Basescu si va intra in vigoare cat mai repede posibil.

Asta inseamna ca pensioarii vor primi venituri diminuate cu 15% inca din luna iulie, iar prima luna in care bugetarii vor primi salarii mai mici cu un sfert va fi august.

Cum vor evolua veniturile romanilor dupa taierile lui Boc?

Dupa cum a anuntat deja Guvernul, in urma aplicarii legii, salariile bugetarilor scad cu 25%, iar pensiile, ajutoarele de somaj si indemnizatiile pentru mame, cu 15%. In acelasi timp, vor fi eliminate subventiile de la stat pentru caldura si transport, trusolul pentru nou-nascuti si ajutorul de 200 de euro acordat la prima casatorie.

Raman neatinse de taieri salariul minim pe economie, in valoare de 600 de lei, si pensia minima garantata, de 350 de lei.

In ceea ce priveste salariile, un bugetar care incaseaza salariul mediu de economie, de aproximativ 1.500 de lei, va primi, incepand din august, 1.125 de lei. Un salariu de 2.000 de lei va ramane, in urma taierii, de 1.500 de lei, iar in cazul unui salariu de 1.000 de lei, taierea va fi de 250 de lei.

In cazul varstinicilor, cei care au o pensie medie de 736 de lei, vor primi, in iulie, 625,6 lei. O pensie de 1.000 de lei va fi redusa la 850 de lei, in timp ce una de 500 de lei va ajunge la 425 de lei.

Indemnizatia de somaj va scadea de la 450 de lei la 382,5 lei.

Valoarea minima a indemnizatiei pentru cresterea copilului va ramane de 600 de lei, ca in prezent. In schimb, plafonul maxim va scadea de la 4.000 de lei la 3.400 de lei. In contextul scaderii indemnizatiei cu 15%, o mama care primeste in prezent 1.000 de lei, va ramane cu 850 de lei, iar una care ia 1.500 de lei va incasa de luna viitoare 1.275 de lei.