Comisia, condusa de secretarul de stat in Ministerul Economiei, Tudor Serban, a avut luni o sedinta la care a participat si ministrul Economiei, Adriean Videanu.

"Comisia de coordonare pentru asigurarea sigurantei in aprovizionarea cu gaze naturale a confirmat existenta conditiilor de declarare a situatiei de urgenta si a dispus ca, incepand cu 25 ianuarie, ora 14:15, Dispeceratul National de Gaze Naturale sa ia masurile operative necesare", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA).

Declararea situatiei de urgenta presupune oprirea furnizarii gazelor pentru consumatorii intreruptibili, precum si trecerea centralelor electro-termice pe utilizarea combustibililor alternativi, astfel incat populatie sa fie alimentat cu prioritate cu gaze, energie termica si apa calda.
Masura a fost solicitata de oficialii Transgaz, ca urmare a dificultatilor in alimentarea cu gaze a consumatorilor.

Potrivit MECMA, temperatura medie la nivel national a scazut in dimineata zilei de luni, 25 ianuarie la minus 17,9 grade Celsius.

Guvernul a cerut marilor consumatori industriali, in principal din industria chimica si siderurgica, sa reduca in aceasta perioada consumul de gaze naturale, iar termocentralele sa utilizeze mai mult pacura, pentru a evita cresterea importului de gaze, livrate in prezent la preturi ridicate.