Veniturile incasate la bugetul general consolidat au insumat 85 miliarde lei, in urcare cu 9,6% fata de nivelul din anul precedent. In principal ca urmare a cresterii incasarilor din taxa pe valoare adaugata (+31,5%), accize (+27,1%) si venituri din capital (+58,9%), potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, incasarile din contributii de asigurari sociale au continuat sa se imbunatateasca: cu 4,7% mai mari. La fel si cele din impozitul pe profit: au depasit cu 1,42%. 

Comparativ cu anul trecut, principalul decalaj s-a mentinut la incasarile din venituri nefiscale. Acestea s-au micsorat cu 8,2% fata de aceeasi perioada a lui 2010.

Sumele primite de la Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au crescut cu 16,4%.

Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 96,2 miliarde lei, au inregistrat o usoara crestere, in termeni nominali, cu 0,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent, ca urmare a cresterii cheltuielilor de cofinantare pentru proiecte cu finantare nerambursabila. Ca pondere in PIB s-au redus insa cu 0,9 puncte procentuale. 

Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut cu 14,6%, cea mai mare majorare fiind la bugetul de stat (21,9%) ca urmare a reclasificarii unor cheltuieli la bunuri si servicii la Ministerul Sanatatii. 

La bugetele locale, avansul a fost de 21,4% ca urmare a preluarii spitalelor de catre unitatile administrativ teritoriale, iar la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate cresterea s-a situat la 14,6%, pe fondul platilor efectuate pentru servicii medicale si medicamente. 

Unele categorii de cheltuieli se mentin in continuare sub nivelul din aceeasi perioada a anului precedent, respectiv cheltuielile de personal (-18,9%), subventii (-18,6%) si asistenta sociala (-2,4%). 

Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 60,9% fata de primele sase luni ale anului 2010.  Totodata, cheltuielile cu dobanzile au urcat cu 29,3%, ca urmare a datoriei contractate pentru finantarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si a celor curente. 

Costurile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost pe primele sase luni in suma de 14,86 miliarde lei, fata de 11,67 miliarde lei inregistrate in aceasi perioada a anului precedent. 

Potrivit intelegerii cu Fondul Monetar International si celelalte institutii internationale, deficitul bugetar nu trebuie sa depaseasca in acest an 24 miliarde de lei, echivalentul a 4,4% din PIB.

Ponta nu crede in cifrele oficiale: “Guvernul va trage prima transa din acordul preventiv cu FMI”

Pe de alta parte, in ciuda datelor optimiste de la Guvern, co-presedintele USL Victor Ponta a declarat, luni, ca este "o certitudine" faptul ca Guvernul va folosi si banii pusi la dispozitie de Fondul Monetar International prin acordul stand-by de tip preventiv.

Ponta a afirmat, dupa o intalnire a delegatiei USL cu reprezentantii Fondului, ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale, ca Guvernul a dus tara "cu zaharelul" inaintea incheierii acordului de tip preventiv, atunci cand a afirmat ca nu va utiliza suma pusa la dispozitie.

"In afara celor 20 miliarde din imprumutul anterior, folositi deja de Guvernul Boc, am fost dusi ca de fiecare data cu zaharelul, ca ni s-a spus prima data ca nu avem nevoie de acord cu FMI, apoi ca e doar o plasa de siguranta si pana la urma am luat toata plasa, si acum ni s-a spus ca este un acord de tip precautionary si ca nu vom utiliza banii, dar Guvernul Boc a folosit si 5,5 miliarde de euro din noul acord cu FMI. Cu tot cu dobanzi vor fi 28 de miliarde care vor ajunge, probabil, foarte putini la romani si foarte multi la clientii politici ai PDL", a spus el.

In luna martie, autoritatile romane au decis sa prelungeasca intelegerea cu Fondul Monetar International, printr-un acord de tip preventiv in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Atunci, FMI a pus la dispozitia Romaniei o prima transa in valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).