"Conform primelor estimari, Produsul Intern Brut in trimestrul I 2010 a fost, in termeni reali, mai mic cu 0,3% comparativ cu trimestrul IV 2009 (date ajustate prin eliminarea efectelor sezoniere din cadrul seriei de date, pentru a se evidentia evolutia economica reala din perioade consecutive - n.r.). Fata de acelasi trimestru din anul 2009, Produsul Intern Brut a inregistrat o scadere cu 2,6% pe seria bruta si cu 2,5% pe seria ajustata sezonier", se arata intr-un comunicat al INS.

Datele publicate miercuri de INS sunt apropiate de media estimarilor analistilor economici contactati de Mediafax, care au anticipat o scadere de 0,5% fata de trimestrul patru al anului trecut si de 3% fata de primele trei luni din 2009.

Fondul Monetar International estimeaza pentru acest an o crestere economica de 0%, dar nu exclude o contractie de pana la 0,5%, a spus luni seful misiunii FMI de evaluare a acordului cu Romania, Jeffrey Franks.

Franks a mentionat ca datele pentru primele luni din acest an s-au plasat sub asteptarile Fondului, atat din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, cat si a evolutiei slabe a partenerilor comerciali ai Romaniei.

Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea produslui intern brut in termeni ajustati sezoneri, fata de precedentele trei luni, cu 0,1%. Incepand de atunci, PIB-ul a inregistrat scaderi in fiecare trimestru, exceptand cresterea usoara, de 0,1%, din trimestrul al treilea din 2009.