Primii s-au prezentat ecologistii, care se impotrivesc proiectului Rosia Montana. Acestia au venit cu argumente stiintifice. "Va fi un dezastru ecologic, pentru ca folosesc cianurile. Muntele din zona va fi distrus complet", avertizeaza Lavinia Andrei, de la Coalitia Anticianuri.

La patru ore dupa aceasta intalnire, in biroul ministrului au intrat si reprezentantii organizatiilor care cer inceperea lucrarilor. Acestia sunt de parere ca exploatarea miniera nu va afecta mediul. Mai mult, Romania ar avea de castigat.

"E nevoie de acest proiect, pentru ca ar dezvolta economic zona si o sa creeze locuri de munca", spune Andrei Jurca, reprezentantul unui ONG proexploatoare. 

Deocamdata, proiectul ramane in asteptare, pentru ca cei care vor sa investeasca in zona nu au adunat toate actele necesare. "Trebuie sa obtina certificatul de urbanism. Eu voi respecta legea si pana nu aduc certificatul nu pot sa inceapa lucrarile", a declarat Laszlo Borbely, ministrul mediului.

Trebuie sa realizeze si un studiu de fezabilitate, din care sa rezulte ce impact ar putea avea exploatarea asupra localitatii Rosia Montana.