Dintre statele plasate sub supraveghere cu implicatii negative, sase au calificativ "AAA", la fel ca fondul de urgenta al uniunii monetare, potrivit cotidianului Wall Street Journal.

Cele 17 tari membre ale zonei euro garanteaza obligatiile FESF care obtine prin emisiuni de obligatiuni pe pietele financiare fonduri pentru a ajuta statele cu probleme. Avertismentul S&P nu se refera insa si la Grecia si Cipru.

Grecia se afla de peste un an in categoria "junk", in timp ce pentru Cipru S&P a anuntat anterior o evaluare pentru o posibila retrogradare. 

Agentia ar putea revizui in scadere ratingul FESF cu una sau doua trepte, in functie de rezultatul evaluarii pentru statele zonei euro. 

Plasarea sub supraveghere, cu implicatii negative, implica o posibilitate de cel putin 50% pentru o retrogradare pe termen scurt.

S&P se asteapta sa ia o decizie intr-un termen de 90 de zile, dupa evaluarile pentru tarile care garanteaza fondul. 

Aproximativ jumatate din resursele financiare ale FESF, de 440 miliarde de euro, au fost consumate deja prin programele de ajutor financiar extern pentru Grecia, Irlanda si Portugalia, informeaza Mediafax.