Agentia de evaluare financiara estimeaza la 40% probabilitatea unei recesiuni puternice in zona euro, inclusiv in tari cu economie solida, precum Germania, a declarat economistul sef pentru Europa al S&P, Jean-Michel Six.

Probabilitatea unei recesiuni de amploare mai redusa este de 60%. Astfel, economia euro s-ar putea contracta incepand din trimestrul al patrulea al acestui an, cu o usoara crestere in trimestrul al doilea din 2012, a spus Six. "Rezolvarea acestei probleme trebuie sa fie politica. Sper ca summit-ul sa fie decisiv", a afirmat acesta.

Banca Centrala Europeana este singura institutie cu suficiente resurse financiare pentru a putea opri contagiunea crizei datoriilor suverane, considera economistul S&P.

"BCE este in fata unei dileme. Este clar ca banca este constienta de riscul unei recesiuni majore in zona euro, dar nu poate interveni hotarat in piata pana nu are asigurari de la state ca vor respecta politicile anuntate", a declarat Six.

La inceputul acestei saptamani, S&P a pus sub supraveghere pentru o posibila retrogradare ratingurile a 15 tari din zona euro si a anuntat ca deciziile vor depinde de masurile anuntate la reuniunea care se desfasoara joi si vineri la Bruxelles.

Citeste si:

Primele semne ca unele banci centrale se gandesc la resuscitarea monedelor nationale. Grecia si Irlanda si-au sters de praf tiparnitele