- Acordul franco-german este complet si va fi trimis pana vineri presedintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy.

- Euro-obligatiunile ies din discutie

- Merkel spune ca increderea este cea mai importanta in repararea zonei euro. Europenii trebuie sa recastige increderea pietelor

- Tarile vor ramane pe bugete si deficite cu restrictii

- Grabirea implementarii Mecanismului European de Stabilitate este o miscare importanta in acest joc

- Schimbarea tratatului UE s-ar putea produce numai pentru cele 17 tari din zona euro, daca va fi necesar, desi este de preferat un tratat pentru toate cele 27 de state membre ale UE, a declarat presedintele francez Nicolas Sarkozy dupa intalnirea cu cancelarul german Angela Merkel, potrivit Financial Times.

- Noul tratat ar putea fi creionat pana in martie

- Franta si Germania cer introducerea de sanctiuni automate impotriva tarilor din Uniunea Europeana al caror deficit bugetar depaseste nivelul de 3% din PIB prevazut in legislatia comunitara. 

Saptamana cruciala pentru zona euro

Nicolas Sarkozy o primit-o luni la Palatul Elysee pe Angela Merkel. Intalnirea a deschis o noua saptamana cruciala pentru zona euro, cu organizarea, joi si vineri la Bruxelles, a unui nou summit UE, al carui principal subiect va fi criza datoriilor, potrivit AFP.

O alta ocazie de a se intalni va fi oferita joi, de reuniunea PPE (Partidul Popular European), la Marsilia (Franta), la care vor participa amandoi, alaturi de alti lideri ai familiilor democrat-crestine si conservatoare.

"Europa nu mai este o alegere, este o necesitate. Dar criza i-a dezvaluit slabiciunile si contradictiile. Ea trebuie regandita, ea trebuie refondata", a afirmat Sarkozy.

"Zona euro va fi mentinuta in orice circumstante. Consecintele destramarii ar fi incalculabile si nimeni nu poate sa sa-si permita aceasta ruptura", a spus Fidel Helmer, analist pentru piete financiare.

Intre timp, doua tari greu lovite de criza, Italia si Irlanda, pregatesc o noua cura de austeritate. Premierul italian Mario Monti asteapta aprobarea parlamentului pentru planul guvernului sau, prezentat duminica seara.

"Nu ma veti auzi niciodata cerandu-va sacrificii pentru ca Europa mi le cere mie. Si nu voi da niciodata vina pe Europa pentru masurile nepopulare pe care suntem pe cale sa le aprobam", a declarat Monti.

Severitatea reformei pensiilor - care prevede si cresterea varstei de pensionare - a facut-o pe Elsa Fornero, ministrul afacerilor sociale, sa izbucneasca in lacrimi la jumatatea unei fraze despre "inasprirea sistemului".

Momentul a fost "salvat" cu o gluma de Monti, care a intervenit pentru a spune ca "notiunea de sacrificiu a fost comunicata eficient de ministru". Analistii considera in schimb ca lacrimile au ajutat noul guvern, restituindu-i o oarecare umanitate. Ramane de vazut cat vor ajuta noile masuri economia italiana.