„Scenariul de risc prezinta o evolutie pesimista fata de scenariul de baza, in care cresterea economica este inferioara cu aproximativ 1 punct procentual pe orizontul de proiectie“, conform proiectului programului de convergenta al Romaniei pentru perioada 2009 - 2012, citat de Mediafax.

Cresterea economica in scenariul de baza, de 1,3%, este determinata intr-o mai mare masura de avansul exporturilor decat de dinamica cererii interne, reprezentand o inversare a tiparului de crestere din ultimii ani. Economia s-a contractat anul trecut cu 7,1%. Executivul nu ia in calcul imbunatatirea colectarii impozitelor pe termen mediu in contextul mediului economic dificil, astfel ca veniturile bugetare nu vor ajunge nici in urmatorii ani, calculate in metodologia UE, la 32% din PIB.

Intr-un scenariu de risc, veniturile nu vor depasi 31,2% din PIB in 2010 si 2011. Programul prevede ca Fiscul va lua, in 2010, masuri „de stimulare a conformarii voluntare“, de combatere a evaziunii fiscale si de crestere a eficientei colectarii veniturilor.

Citeste tot articolul pe www.zf.ro