"Franks (Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania, n.red.) ne-a spus ca analiza lor arata ca in cel mai optimist caz, pe tot anul, va fi crestere zero, iar in primul trimestru, crestere negativa", a declarat purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiei Patronale din Romania (ACPR), Dan Matei Agathon, citat de Mediafax.

Presedintele UGIR-1903, Ioan Coraci, a afirmat, de asemenea, ca evaluarea FMI arata ca "situatia din Romania este complicata". "Cel mai probabil vor revizui ritmul de crestere sub 0,8%, spre zero", a spus Coraci, la iesirea de la discutiile cu FMI.

El a aratat ca Fondul a atras atentia in continuare asupra deficitului, cheltuielile fiind mai mari decat ceea ce se produce.

Concluzia discutiilor a fost ca Romania trebuie sa reduca cheltuielile si sa gaseasca surse suplimentare de finantare.

In acelasi context, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, s-a aratat rezervat in a se pronunta in legatura cu cresterea economica a Romaniei, spunand ca “este prematur” sa vorbim despre asta.

"E prematur sa vorbim despre asa ceva (recesiune in 2010 - n.r.). In viata, orice este posibil. Este foarte adevarat ca lucrurile s-au schimbat, de aceea as fi cumpatat in a spune daca va fi pe plus sau pe minus (economia - n.r.). Dar cred ca va exista o tendinta pozitiva, care va arata ca economia a evoluat fata de 2009", a afirmat Tanasescu.

El a spus ca increderea in economie a inceput sa revina timid in societate si, cel mai probabil, semnele pozitive vor incepe sa apara in a doua parte a anului.

FMI estimase initial ca Romania va avea crestere economica de 1,3% in acest an, urmand ca in 2011 sa fie tara europeana care isi revine cel mai repede din criza economica. Cu o saptamana inainte de a veni in Romania pentru evaluarea in vederea acordarii noii transe din imprumut, Fondul a reviziuit in scadere prognoza de crestere, la 0,8%.

De altfel, si ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, s-a aratat neincrezator in prognoza de crestere de 0,8%, estimata de FMI.

Misiunea FMI se afla in Romania in perioada 27 aprilie-7 mai, pentru a vedea daca Romania a indeplinit conditiile asumate pentru a primi imprumutul de la Fond.