"Intalnirea de la sfarsitul acestei saptamani a fost prezentata ca un moment de cotitura pentru criza din zona euro. In realitate, este aproape sigur ca rezultatele nu vor fi atat de clare. Exista inca diferente majore intre Franta si Germania, in privinta cresterii Fondului European de Stabilitate si mai ales cu ce suma", a comentat Matthew Price, corespondent BBC.

Liderii europeni au nevoie de doua summit-uri la cel mai inalt nivel in patru zile: planurile care vor fi discutate duminica vor fi adoptate abia miercuri. Totul in speranta ca intre timp parlamentul Germaniei va aproba crearea unui superfond de salvare, in valoare de 940 de milioane de euro, pentru ca fara banii si industria Berlinului orice plan de iesire din criza este doar un vis frumos.

"Insusi ministrul german de Finante a declarat ca si acest summit este departe de a oferi o solutie miraculoasa. De fiecare data, bursele au reactionat negativ, asa ca putem doar sa speram la o surpriza placuta, luni dimineata.", a spus Fidel Helm, expert financiar.

Daca insa surpriza este neplacuta, consecintele se vor simti si in Romania.

"In cazul in care politicienii nu se inteleg, Grecia intra in faliment, iar pentru Romania asta inseamna o reducere a liniilor de finantare. Criza se va extinde si in Italia si Spania si ca urmare muncitorii nostri nu vor mai trimite bani acasa", a spus Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar.

"Guvernul roman ar trebui sa se bazeze pe prognoze de crestere cat mai realiste cu putinta si in acelasi timp sa faca tot ceea ce poate pentru a tine alte cheltuieli decat cele de investitii sub control", a spus la randul sau Nicolae Chidesciuc, economist-sef Banca Comerciala

Scaderea cheltuielilor poate fi compensata de utilizarea fondurilor europene.

In Germania a revenit marca. Primul produs care se vinde in vechea moneda nemteasca FOTO