Saptamana trecuta, criza financiara a ajuns la un nou stadiu. Cu speculatiile privind obligatiunile Germaniei si apropierea scadentei datoriilor Italiei si Spaniei, piata titlurilor de stat din zona euro a incetat sa mai functioneze. Sectorul bancar este prabusit. Economii europene importante raman fara credit. Zona euro este practic condusa de catre investitorii globali, in timp ce o banca linistita vegheaza asupra cetateniilor sai.

Lipsa increderii in sistemul financiar la nivelul zonei euro afecteaza totodata si strategia de solutionare a problemelor cu care se confrunta Europa in acest moment. In vreme ce criza continua sa faca ravagii in Franta, Belgia, Olanda si Austria, este afectat si Fondul European de Stabilitate Financiara. Iar daca nu se iau masuri drastice rapide, zona euro s-ar putea prabusi cat de curand.  

Optiunile de salvare sunt insa tot mai limitate. Europa trebuie sa ia cateva decizii foarte repede. Intai de toate, Banca Centrala Europeana (BCE) trebuie sa cada de acord asupra unei garantii nelimitate la un spread maxim de obligatiuni, ca o adaugare a masurilor de crestere a lichiditatilor in sectorul bancar.

A doua masura, numita de Comisia Europeana drept “stabilitatea obligatiunilor”, vizeaza un calendar ferm al obligatiunilor din zona euro. Garantiile nationale nu sunt o solutie la criza, spune editorialistul de la Financial Times. De fapt, ele sunt principalul propagator al actualei crize.  

O a treia posibila masura reprezinta o uniune fiscala. Aceasta din urma ar implica o pierdere partiala a suveranitatii nationale, precum si crearea unui cadru institutional care sa se ocupe de politica fiscala si de problemele economice la nivel global. Zona euro are nevoie de o trezorerie manageriata de personal calificat, nu coordonata ad-hoc de Consiliul European (CE) la o pauza de masa.

Financial Times vorbeste despre un eventual pachet care sa includa toate cele trei elemente de salvare a zonei euro. Daca la summitul european de pe 9 decembrie, statele participante vor reusi sa ajunga la un acord, zona euro va supravietui. Daca nu, ea risca sa intre intr-un colaps violent. Nu sunt eliminate nici variantele unei recesiuni pe termen lung si a unei crize tot mai severe.  

Schaeuble: "Guvernele din zona euro se inteleg cu greu in privinta proiectului EFSF"

Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, a declarat astazi ca guvernele din zona euro se inteleg cu greu in privinta detaliilor proiectului de consolidare a Fondului European de Stabilitate Financiara si a cerut modificarea de urgenta a tratatelor UE pentru consolidarea disciplinei fiscale.

Fondul de interventie pentru statele cu probleme din zona euro, EFSF, s-a imprumutat recent la o dobanda mai ridicata decat cele suportate de Franta si celelalte tari cu rating AAA din blocul monetar, care garanteaza obligatiunile institutiei, subliniind "criza de incredere" de pe piete, a afirmat Schaeuble intr-un interviu acordat televiziunii ARD, preluata de Bloomberg.

Solutia "decisiva" este disciplina bugetara, consolidata si impusa prin modificarea Tratatului UE, a aratat oficialul german.

Modificarea tratatului este necesara pentru a acorda Comisiei Europene drept de veto pe bugetele statelor membre, a adaugat el. "Putem face asta rapid si ar trimite un semnal important pietelor, ca moneda euro este si va ramane stabila", a spus Schaeuble.

Ministrii finantelor din zona euro se vor intalni marti la Bruxelles, unde vor incerca sa puna la punct detaliile proiectului de consolidare a EFSF, asa cum a fost convenita la summit-urile UE de la finele lunii octombrie. Liderii finantelor Europei incearca sa recastige increderea pietelor in contextul agravarii crizei datoriilor de stat.

Cu fiecare saptamana care trece, costurile financiare si politice cauzate de criza devin tot mai mari. “Dezastrul de vinerea trecuta al licitatiei obligatiunilor Italiei nu a facut decat sa ne semnaleze ca timpul se scurge. Zona euro mai are de trait 10 zile. Cel mult”, subliniaza FT.

Citeste si:

Italia s-ar putea prabusi in mai putin de 6 luni. FMI: Nu exista discutii cu autoritatile italiene privind un imprumut

Pregatiti-va pentru "neuro". Ce tari ar urma sa adopte noua moneda europeana