"Sustin pe deplin aceasta idee propusa de ministrul german de Finante Wolfgang Schaeuble. Sunt sigur ca daca vrem sa reinstauram increderea in zona euro, tarile trebuie sa transfere o parte din suveranitate la nivel european", a afirmat Mario Draghi intr-un interviu acordat Der Spiegel, preluat de Mediafax.

El a aratat ca guvernele au luat deja masuri care anul trecut ar fi parut de negandit.

"Este un progres, dar insuficient", a spus seful BCE, adaugand ca regulile europene privind guvernanta economica trebuie sa fie respectate in totalitate, ceea ce n-a fost intotdeauna cazul in trecut.

De la declansarea crizei datoriilor in zona euro, acum trei ani, Uniunea Europeana a luat masuri fara precedent, inclusiv crearea tratatului fiscal, infiintarea fondului de salvare si progresele spre uniunea bancara.

"Mai multe guverne inca nu au inteles ca si-au pierdut de mult suveranitatea nationala. Pentru ca sunt puternic indatorate, aceste state sunt in prezent dependente de bunavointa pietelor financiare", a explicat Mario Draghi.

Ministrul german de Finante a sugerat la inceputul acestei luni conferirea catre comisarii europeni a dreptului de supraveghere si de interventie, la nevoie, a bugetelor nationale ale tarilor UE.

Liderii europeni se vor reuni la Bruxelles pe 13-14 decembrie pentru a conveni noi reglementari ale UE, in baza unui raport realizat de Draghi si alti trei responsabili comunitari.

Mario Draghi sustine totodata achizitia de catre BCE de obligatiuni emise de tarile indatorate, pentru reducerea costului imprumuturilor acestora, program care nu este vazut bine de Germania.