"Cand oamenii sar unii la gatul altora, bogatii cu saracii, stanga cu dreapta si tot asa, are loc un colaps general, care devine foarte periculos. De exemplu, Hitler a venit la putere in 1933, in perioada de varf a Marii Depresiuni, din cauza tensiunilor sociale dintre factiuni. Cred ca foarte mult depinde de modul in care oamenii trec prin aceste lucruri si de preocuparea fata de elementele sociale", a declarat Dalio intr-un interviu acordat CNBC, preluat de Mediafax.

Totusi, cel mai probabil scenariu este o perioada prelungita de reducere a indatorarii, considera Dalio, care ocupa si functia de co-presedinte de investitii la fondul de hedging.

"Cred ca va fi o combinatie de politica monetara si tiparire a unei anumite cantitati de bani pentru a reduce presiunea. In acelasi timp va avea loc o reducere a indatorarii si restructurarea datoriilor. Cred ca le vom vedea pe amandoua, pentru ca trebuie sa cobori raportul datorie-venit astfel incat sa ai o rata de crestere mai mare decat cea a dobanzilor", a spus el.

Seful celui mai mare fond de hedging din lume este ingrijorat de acest proces. "Sunt ingrijorat ca o noua scadere a economiilor ar conduce la tulburari sociale, deoarece procesul de reducere a indatorarii poate fi foarte dureros. Depinde de cum este administrat", a declarat Dalio.

Bridgewater Associates administreaza active de 130 de miliarde de dolari, iar printre clienti se numara Banca Mondiala, guverne si banci centrale. Cel mai important fond al Bridgewater, Pure Alpha, de 75 miliarde de dolari, a inregistrat o crestere de 25% anul trecut, dupa 45% in 2010. Pure Alpha a asigurat investitorilor profituri de 50 de miliarde de dolari la lansare in 1975.

Ray Dalio (62 de ani) l-a depasit anul trecut pe George Soros, devenind cel mai de succes administrator de fond, dupa ce Pure Alpha a realizat un profit de 13,8 miliarde de dolari, potrivit Financial Times.

Seful Bridgewater a castigat 3,9 miliarde de dolari in 2011. Dalio se situeaza pe primul loc al topului celor mai bogati 25 de manageri de fonduri de hedging intocmit de revista Absolute Return.