Potarca a fost retinut alaturi de un nepot de-al sau, care este acuzat de complicitate la comiterea infractiunii de evaziune fiscala.

Cei doi au fost retinuti in urma unor descinderi facute de politisti in cartierul Meteor din Targu Jiu, unde Potarca locuieste intr-un palat, descinderile oamenilor legii vizand alte cateva zeci de persoane care sunt implicate in diferite afaceri, conform unor surse judiciare.

Potarca si nepotul sau au fost audiati la sediul Politiei Gorj, luni seara, iar dupa cateva ore audierile s-au mutat la sediul Parchetului Tribunalului Gorj, dupa miezul noptii fostul candidat la Presedintie fiind retinut pentru 24 de ore.

"Procurorul de caz din cadrul Parchetului Tribunalului Gorj a dispus retinerea suspectilor pentru 24 de ore, pentru evaziune fiscala si complicitate la comiterea infractiunii de evaziune fiscala. Prejudiciul estimat in acest caz este de aproximativ 500.000 de lei", a declarat purtatorul de cuvant al Politiei Gorj, inspectorul principal Daniel Tica.

Constantin Ninel Potarca a spus, in timp ce era dus de la duba Politiei in sediul institutiei, ca este nevinovat, el declarandu-se convins ca dupa expirarea ordonantei de retinere va fi pus in libertate.

"Nu e nicio vina, ce vina sa fie? Sunt niste abuzuri ale Finantelor Publice, care isi doresc de mult treaba asta. Isi fac si ei socotelile, dar treaba asta tine pana maine, ca nu are nicio baza", a declarat Potarca, sustinand ca la mijloc este si o "razbunare".

Constantin Ninel Potarca este presedinte al Patronatului Oamenilor de Afaceri Romi si fost candidat la Presedintia Romaniei in toamna anului trecut. El si-a lansat candidatura in 15 octombrie 2009 intr-o caleasca, plecarea facandu-se de la palatul sau din cartierul Meteor.

Caleasca a ajuns apoi la Coloana Infinitului, unde liderul filialei Gorj a Partidei Romilor, consilierul judetean din partea PSD Nelu Pavel, l-a proclamat pe Potarca drept "Obama de Meteor", candidatul mergand apoi la Bucuresti pentru a-si depune actele la Biroul Electoral Central.

Potarca a administrat de-a lungul anilor mai multe firme, care s-au ocupat in special de colectarea de fier vechi.
Cu o saptamana inainte de a intra in cursa prezidentiala, in 8 octombrie 2009, Potarca a fost audiat la Biroul Teritorial Targu Jiu al DNA, fiind instiintat ca este pus sub invinuire pentru evaziune fiscala, prejudiciul fiind estimat la peste un milion de euro.

Anterior, Potarca a avut pe rolul instantelor mai multe procese cu Directia Finantelor Publice Gorj, fiind acuzat ca prin firmele sale a prejudiciat bugetul de stat cu zeci de milioane de lei. La momentul audierilor la DNA, Potarca spunea ca deja castigase in instante procesele cu statul roman.