"In discutie este capacitatea unor state din Europa, in special din sud, sa devina mai competitive. Intre timp, vorbim despre diverse petice pentru a castiga timp, pana cand efectele reformelor se vor face simtite", a declarat Hester la Hong Kong, intr-un interviu acordat Bloomberg Television, preluat de Mediafax.

Liderii statelor G20, cele mai mari economii ale lumii, au cerut Europei, la summit-ul de luni si marti din Mexic, sa se mobilizeze pentru a depasi criza si a preveni noi efecte negative in economia mondiala.

Desi alegerile de duminica din Grecia par sa fi rezultat intr-o coalitie de guvernare "pro-euro", care va respecta masurile de austeritate convenite cu creditorii externi ai tarii si va mentine statul in zona euro, costurile de finantare a Spaniei pe 10 ani au continuat sa creasca in aceasta saptamana.

Actiunile grupului bancar britanic RBS, controlat de stat, s-au prabusit cu 37% in ultimul an, turbulentele provocate de criza euro dovedindu-se mai puternice decat masurile implementate de Hester pentru reducerea datoriilor, scaderea cheltuielilor inclusiv prin concedieri si relaxarea profilului de risc al institutiei prin vanzari de active.

Hester a preluat conducerea RBS in noiembrie 2008, dupa ce banca a fost salvata de la colaps prin interventia guvernului britanic, devenit astfel actionar majoritar. El considera ca statul nu ar trebui sa vanda acum actiunile pe care le detine la banca, deoarece momentul este inoportun si pretul la bursa este foarte scazut.

"Vor sa vanda. Trebuie sa astepte pana cand va trece criza, pana cand economiile vor incepe din nou sa creasca", a afirmat acesta.

Participantii la summit-ul G20 din Mexic s-au declarat in favoarea masurilor de stimulare a cresterii economice si de reducere a deficitelor bugetare in Europa, in timp ce liderii statelor din zona euro s-au angajat sa ia toate masurile necesare pentru a apara uniunea monetara.

Totodata, Hester sustine ca moneda euro va supravietui crizei financiare. Moneda euro a scazut miercuri pe pietele asiatice cu 0,1%, la aproximativ 1,26 dolari, in asteptarea licitatiei de obligatiuni de stat pregatita de Spania, care ar putea genera noi temeri in piata privind capacitatea statului de a se finanta. Guvernul spaniol pregateste o solicitare pentru o linie de finantare externa de 100 miliarde euro de la zona euro, destinata recapitalizarii bancilor locale, afectate grav de prabusirea pietei imobiliare.

Hester este de parere ca recapitalizarea bancilor din sudul zonei euro s-ar putea dovedi o falsa solutie. "Daca tara nu este pe drumul cel bun, recapitalizarea bancilor este, indiferent de suma, o pierdere de timp", spune seful RBS.