Intrebat care sunt sectoarele in care exista cei mai multi bani negri, Maior a mentionat agricultura - cu aproximativ 60%, constructiile, produsele puternic accizate si zona turismului.

"Totdeauna o criza economica, mai ales de o asemenea intensitate, atrage dupa sine o serie de riscuri, vulnerabilitati, in ceea ce priveste economia si cu rasfrangere asupra contextului individual, social. Economia neagra prolifereaza intr-o situatie de criza, mai mult decat in alte situatii, si evaziunea fiscala, si aspecte legate de contrabanda, de crima organizata sau chiar de coruptie la nivel central sau local", a spus el.

George Maior a precizat ca SRI are o directie de securitate economica ce realizeaza si analize integrate, fie singular, fie in cooperare cu alte institutii pe aceste chestiuni.

Intrebat care este procentul economiei negre, Maior a raspuns ca, intr-o evaluare a Serviciului, ca medie, in 2009 era de 35% din PIB, cu un prejudiciu estimat in PIB de 80 de miliarde lei.

"S-a diminuat acest procent catre 25-27%, conform evaluarilor Serviciului si datorita acestor actiuni si datorita acestor masuri care s-au luat in ultimele luni si datorita unor, poate, informari mai pertinente si unor decizii mai stricte pe linia anumitor institutii", a spus el.

Maior a mai explicat ca SRI nu are atributii pentru a lua masuri legat de evaziunea fiscala, singurul lucru pe care il poate face Serviciul fiind acela de a transmite mai departe informatiile catre ministere sau Parchet.

“Noi nu propunem solutii, suntem serviciu de informatii, noi transmitem informatiile pe care le avem catre alte institutii ale statului cu atributii in acest domeniu”, a explicat seful SRI.

Maior a mai spus ca SRI a trimis informatii catre institutiile statului si despre celebrii “baieti destepti” din sectorul energiei si ca se stie cine sunt acestia.