Cele mai fericite tari din lume sunt in nordul Europei. Danemarca se afla in fruntea listei, urmata de Norvegia, Finlanda si Olanda. Scorul mediu este de 7,6 pe o scara de la 0 la 10. La polul opus, cei mai tristi oameni sunt in Africa Subsahariana: Togo, Benin, Republica Central Africana si Sierra Leone. Scorul ajunge undeva la 3,4, arata studiul. 

Fericirea nu se masoara numai in bani, spun cercetatorii. Comunitatea, religia si sanatatea joaca si ele roluri foarte importante. Pe plan personal factorii care determinanti sunt sanatatea, familia, educatia, sexul si varsta.

Rata ridicata a somajului are un efect negativ nu doar asupra familiilor de someri, dar si asupra celor care inca au un job, aducandu-i intr-o totala stare de nesiguranta.

Calitatea muncii este si ea extrem de importanta. Respondentii din tarile OCDE au fost rugati sa clasifice opt caracteristici diferite legate de locul de munca, pe o scara de cinci puncte pornind de la deloc important pana la foarte important. Doar 20% dintre acestia au declarat ca un venit ridicat este foarte important, in timp ce 60% au spus ca siguranta locului de munca este foarte importanta.

Increderea, libertatea, egalitatea sociala si interactiunea in societatea cresc si ele nivelul fericirii. In tarile in care viata este mai grea, cei care sunt mai religioasi raporteaza mai multe emotii pozitive. 

Valoriile si anumite comportamente isi aduc si ele contributia la fericire. Altruismul si bunatatea sunt printre cele mai importante. Privitul la televizor este, de asemenea, asociat cu fericirea. Importanta este mai mica insa pentru ca reduce viata sociala si creste expunerea la violenta, arata studiile.

Mediul, de asemenea, joaca un rol crucial.. Spatiile verzi sunt asociate cu o sanatate mai buna, performanta si satisfactia de viata. 

Educatia este indirect legat de fericire. Creste veniturile, iar acestea fericirea. Anii multi de educatie sunt asociati cu cresterea sanselor de angajare si securitatea locului de munca.  Efectul direct al educatiei pe fericire este mixt si variaza intre tari.

In majoritatea tarilor dezvoltate, femeile sunt mai fericite decat barbatii. 

Sursa: Business Insider