"Sunt moment decisive, iar orele urmatoare vor fi critice, capitale pentru poporul grec, dar si pentru zona euro si chiar pentru stabilitatea economiei mondiale", a declarat Van Rompuy in Parlamentul European. 

Presedintele Consiliului European le-a cerut liderilor politici greci sa isi asume responsabilitatile. Acesta a spus ca programul de austeritate este dur, dar a subliniat ca "Europa este aici pentru a ajuta, pentru ca tara sa porneasca iar pe calea cresterii economice".

Faliment sau gura de oxigen? Parlamentul elen voteaza planul de austeritate, grecii protesteaza in strada. LIVE

Premierul George Papandreou le-a spus deputatilor ca au "datoria patriotica" sa voteze aceste masuri. Insa seful guvernului s-ar putea confrunta nu doar cu opozitia, ci si cu unii dintre parlamentarii partidului sau.

Daca masurile de austeritate nu trec de parlament, Uniunea Europeana si FMI au avertizat Grecia ca nu mai primeste o transa vitala de 13 miliarde, "colacul de salvare" de care sa se agate statul elen pentru a nu intra in incapacitate de plata.

Grecia are o datorie de 340 de miliarde de euro, adica 150% din PIB, cu alte cuvinte peste 30.000 de euro pe cap de locuitor. O intrare in incapacitate de plata va lovi bancile care detin obligatiuni emise de statul elen, in principal banci germane si franceze, dar si Banca Centrala Europeana.

Citeste si:

+ sau Like? Google concureaza Facebook. Ce sanse dau analistii noului serviciu de socializare

Pepsi isi ataca eternul rival intr-o noua campanie, dupa trei ani de absenta publicitara. VIDEO