Potrivit unei copii a declaratiei lunare depuse, in luna februarie, la Directia Finantelor Publice Bistrita-Nasaud de catre Asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita si obtinuta de Mediafax, sotia ministrului Muncii, Ligia Botis, a obtinut un venit brut de 8.400 de lei, din care au fost scazute contributiile.

Pe aceeasi anexa figureaza, in total, 11 persoane.

Un venit lunar de 8.400 de lei este trecut si in dreptul numelui lui Ioan Iany Morosanu, care este consilierul personal al ministrului Muncii, Ioan Nelu Botis, si lucreaza in Ministerul Muncii.

Ioan Iany Morosanu a fost director adjunct al AJOFM Bistrita-Nasaud pana in toamna anului 2010, dar postul sau a fost restructurat, institutia reducand numarul directorilor adjuncti de la doi la unu, odata cu reducerile de posturi operate in administratie.

Imediat dupa ce s-a intamplat acest lucru, Morosanu a devenit consilier al ministrului Muncii si s-a mutat la Bucuresti.

Tot 8.400 de lei venit brut a avut si Alina Capraru, fosta sefa la cabinetul parlamentar al lui Ioan Botis si fost purtator de cuvant al AJOFM Bistrita-Nasaud in perioada in care acesta a fost directorul institutiei.


Tot 8.400 de lei au obtinut si Csaba Bartha, dar si Irina Hadarean Somlea. Aceasta din urma a fost angajata a AJOFM Bistrita-Nasaud, iar intr-o perioada a condus interimar institutia.

Un venit brut de 8.400 de lei este trecut si in dreptul numelui lui Ovidiu Lazaroaie, care este pensionat din Armata, dar totodata redactor la cotidianul "Mesagerul de Bistrita-Nasaud" (ziar despre care deputatul Emil Radu Moldovan, presedintele PSD Bistrita-Nasaud, a afirmat, recent, intr-o conferinta de presa, ca a fost cumparat de patru-cinci reprezentanti ai PDL Bistrita-Nasaud cu suma de 120.000 de euro) si a carui fiica, Carmen Diana Magda, este manager al acestui proiect.

De altfel, conform sursei citate, cel mai mare venit, de 9.200 de lei, l-a avut chiar Carmen Diana Magda, care este si angajat al firmei Leoni Wiring Systems Ro Bistrita, firma germana de cablaje auto.

Venituri din partea Asociatiei Parteneriat Euroactiv Bistrita au obtinut, in luna februarie, si Paul Daniel Denes (4.300 de lei brut), care este jurist al firmei Leoni Wiring Systems Ro, si Mirela Salagen (5.500 de lei brut).

Cu venituri de cate 2.500 de lei figureaza si Cristina Magda si Cristian Maxian.

Asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita a fost infiintata in 2007, iar potrivit site-ului acesteia scopul asociatei este de "a contribui la promovarea dezvoltarii locale durabile, prin initierea, dezvoltarea si implementarea unor proiecte care pot fi finantate prin diferite programe accesibile Romaniei".

Proiectul "Sansa la demnitate" vizeaza, potrivit site-ului asociatiei, cresterea gradului de integrare pe piata muncii a persoanelor fara serviciu din mediul rural si urban aflate in cautarea unui loc de munca in judetul Bistrita-Nasaud, prin activitati de informare, formare profesionala, consiliere, mediere si ocupare.

Membrii asociatiei sunt cateva companii importante din Bistrita Nasaud, intre care SC Rombat SA, SC Teraplast SA sau SC Leoni Wiring System Ro SRL, dar si filiala locala a Blocului National Sindical (BNS), cea a Universitatii Tehnice sau Camera de Comert si Industrie Bistrita.

Conform celei mai recente raportari privind activitatea in proiect, datand din 9 martie 2011, 130 de persoane din grupul tinta au participat la "servicii integrate", o suta la "serviciile de testare, evaluare", 65 au fost selectionate pentru a participa la un curs de sudor iar alte 40 la un curs de stivuitorist.

Asociatia se defineste ca reprezentand "interesele a peste 9.000 de angajati", dar si ca "o retea de sprijin si stimulare pentru intreg judetul Bistrita-Nasaud".

Ministrul Muncii, Ioan Botis, este verificat de inspectorii Agentiei Nationale de Integritate (ANI), care urmeaza sa stabileasca daca demnitarul se afla intr-un conflict de interese, avand in vedere ca sotia acestuia este consilier pe proiectul "Sansa la demnitate", finantat de UE si Guvern.

Si Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF) s-a autosesizat dupa articolele din media legate de un posibil conflict de interese in care s-ar afla ministrul Muncii, Ioan Nelu Botis, si a inceput o ancheta, au declarat, marti, pentru Mediafax, surse din conducerea institutiei.

Ulterior, DLAF a transmis un comunicat in care arata ca "exista indicii privind incalcarea legislatiei nationale si comunitare in legatura cu conflictul de interese" si ca dupa finalizarea verificarilor, in functie de aspectele rezultate, nota de control va fi inaintata organelor competente.

Botis a avut, marti, la Palatul Victoria o discutie de 30 minute cu premierul Emil Boc. El a declarat agentiei MEDIAFAX ca i-a prezentat premierului Emil Boc cazul privind fondurile europene in care este sotia lui este consilier si ca i-a spus ca demisia sa este "inevitabila" daca ANI va constata ca exista un conflict de interese.

El a precizat ca seful Guvernului i-a ascultat explicatiile si ca nu i-a solicitat sa demisioneze din postul de ministru.
Ministrul Muncii a declarat anterior ca isi va da demisia din functie daca in cazul sau se va dovedi un conflict demonstrat in termeni juridici.

"Daca este un conflict demonstrat in termeni juridici, atunci exista o singura cale: imi voi da demisia", a spus Botis.
Ministrul Muncii a spus ca asteapta decizia ANI, dar ca va avea o discutie atat cu premierul Emil Boc, cat si cu colegii din partid.

Intr-o declaratie sustinuta ulterior la Ministerul Muncii, Ioan Botis a anuntat ca sotia sa se va retrage din functia de consilier in proiectul derulat de Asociatia EuroActiv din Bistrita-Nasaud si ca niciunul dintre ei nu a avut vreodata calitatea de fondator sau de membru al asociatiei.

De asemenea, el a spus ca sotia sa castiga 8.000 de lei pe luna pentru activitatea de consilier in cadrul proiectului "Sansa la demnitate" derulat de Asociatia Parteneriat Eiroactiv Bistrita si finantat din fonduri UE si guvernamentale.

Botis a declarat, luni seara, pentru ca din punct de vedere juridic nu are nici o legatura cu ONG-ul care a primit fonduri europene si la care consilier de proiect este sotia sa. El mentioneaza ca nu exista un conflict de interese, dar daca va fi afectata imaginea PDL, demisioneaza.

Ministrul Muncii, Ioan Botis, este un om onest si de buna-credinta, iar situatia sa nu este noua, ci dateaza de la inceputul acestui an, el urmand sa demisioneze imediat in cazul in care ANI constata in acest caz un conflict de interese, a declarat, marti, premierul Emil Boc.

Botis: Sotia se retrage din functia de consilier in proiectul Asociatiei EuroActiv Bistrita

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a declarat, marti, ca sotia sa se va retrage din functia de consilier in proiectul derulat de Asociatia EuroActiv din Bistrita Nasaud si ca niciunul dintre ei nu a avut vreodata calitatea de fondator sau de membru al asociatiei.

Potrivit lui Botis, "este posibil" sa fi fost o greseala din punct de vedere moral participarea sotiei sale in proiect.

"Poate ca este o greseala din punct de vedere moral prezenta sotiei mele in proiect. Am discutat ca ea sa se retraga din calitatea de angajat al acestei societii. Ca ministru am datoria de a sta departe de acuze de acest tip, consider ca este o greseala din acest punct de vedere", a declarat ministrul Muncii.

El a precizat ca discutat cu sotia lui si au ajuns la concluzia ca ea sa se retraga din proiectul european.

"Nici eu, nici sotia mea nu facem parte dintre membrii fondatori ai asociatiei si nu am avut calitatea de membri ai acestei asociatii", a spus Ioan Botis, care a precizat ca asociatia este constituita din societati comerciale din Bistrita pentru a atrage fonduri europene si penttru a initia cursuri de formare profesionala.

Botis a spus ca a sprijinit infiintarea asociatiei inca de la inceput, de pe vremea cand lucra la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca Bistrita si ca ii cunoaste pe toti membrii asociatiei.

"Sper ca pana in Pasti se vor muta in sediul lor social", a spus ministrul.

Potrivit acestuia, asociatia avea din 3 septembrie 2007 sediul social pe strada Ecaterina Teodorescu, iar din 11 ianuarie 2011 sediul social s-a mutat in strada Industriei nr. 4A i, practic, beneficiaza pentru o perioada determinata de locatia din Mobil Construct.

Acesta a reluat afirmatia ca "in mod clar" daca ANI constata un conflict de interese in cazul sau, va demisiona "in urmatorul moment".

Ministrul a sustinut insa ca finantarea in acest proiect care a primit finantare la sfarsitul lunii octombrie 2010, a urmat calea legala, neexistand o influenta directa din partea sa. "Nu am atributii directe in acest sens, un conflict de interese din punct de vedere juridic nu exista pentru ca nu am calitatea de membru".

Botis a tinut sa-si ceara scuze public pentru aceasta situatie, precizand ca nu doar sotia lui se va retrage din proiect, si ca si un consilier de la cabinetul ministrului Ioan Iany Morosanu si-a prezentat demisia.

Potrivit ministrului Muncii, sotia sa castiga 8.000 de lei pe luna pentru activitatea de consilier in cadrul proiectului "Sansa la demnitate", subliniind insa ca este doctorand in management si, prin urmare, are calificarea necesara pentru a lucra in proiecte europene.

Ioan Botis este verificat de inspectorii Agentiei Nationale de Integritate (ANI), care urmeaza sa stabileasca daca demnitarul se afla intr-un conflict de interese, avand in vedere ca sotia acestuia este consilier pe proiectul "Sansa la demnitate", finantat de UE si Guvern.

Si Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF) s-a autosesizat dupa articolele din media legate de un posibil conflict de interese in care s-ar afla ministrul Muncii, Ioan Nelu Botis, si a inceput o ancheta, au declarat, marti, pentru MEDIAFAX, surse din conducerea institutiei.

AMPOSDRU a precizat, marti, intr-un comunicat, ca proiectul "Sansa la demnitate", implementat de Asociatia Parteneriat Euroactiv Bistrita si in care este consilier sotia ministrului Muncii Ioan Botis, are o valoare de 2.130.890 de lei si ca nu a fost depusa nicio cerere de rambursare. Proiectul a fost aprobat spre finantare la 1 octombrie 2010, iar contractul de finantare a fost semnat la 27 octombrie 2010.

Conform acordului de delegare, proiectul se afla in monitorizare la organismul intermediar regional POSDRU Nord-Vest si a primit prefinantare la 29 noiembrie 2010.

"Pentru acest proiect nu a fost depusa nicio cerere de rambursare", potrivit AMPOSDRU.