BCE a impus in luna iulie limite pe nivelul creditelor care pot fi acordate de institutie bancilor comerciale in baza garantiilor colaterale constituite din obligatiuni guvernamentale.

Noile restrictii impiedica realizarea unui plan pregatit de Spania pentru aranjarea unui imprumut de la BCE catre banca nationalizata Bankia, a afirmat sursa citata de Bloomberg si preluata de Mediafax.

Bankia, formata in 2010 prin fuziunea bancilor spaniole de economii aflate in dificultate, va primi de urgenta, devansat, prima transa din finantarea de la UE, a adaugat persoana citata.

Potrivit acordului dintre Spania si institutiile europene, semnat in iulie, programul de finantare include o transa de 30 miliarde euro disponibila initial si "mobilizata pentru orice situatie de urgenta".

Contactat de Bloomberg, un purtator de cuvant al Comisiei Europene a precizat doar ca Spania nu a cerut inca "mobilizarea" transei de 30 miliarde euro.

Reprezentantii BCE, Bankia si ai ministerului spaniol al Economiei au refuzat sa comenteze informatiile.

Bancile spaniole incearca sa faca fata pierderilor masive cauzate in ultimii patru ani de prabusirea pietei imobiliare, in timp ce economia nu si-a revenit, fiind din nou in recesiune, iar somajul a ajuns la cota alarmanta de 25%.