Consumul a scazut cu 9,8 procente fata de cel inregistrat in aprilie 2011. Spania se lupta cu cea de-a doua perioada de recesiune din ultimii trei ani, iar somajul se apropie de 24,5%, procent care probabil va mai creste. Si nu e de mirare de ce.

"Le e frica. Oamenii se tem sa cheltuiasca bani, sa nu-si piarda slujbele. De asta fiecare incearca sa puna cat mai mult deoparte", spune un analist economic.

"Inca mai mancam, ne incaltam si ne imbracam. Poate mai putin ca inainte, dar inca o facem",
povesteste un cetatean spaniol.

Nu destul, se pare. Consumul este in scadere de 22 de luni, consecutiv.

"Banii nu mai au aceeasi valoare. De cand am trecut la euro, totul s-a schimbat si cred ca ar fi bine daca s-ar mai ieftini lucrurile", spun oamenii.

Investitorii sunt in continuare rezervati in privinta capacitatii guvernului de la Madrid de a redresa tara.

"Frica si furia oamenilor nu vor disparea doar cu mesaje repetitive si obositoare, venite din partea unor persoane care indeamna la calm fara sa aiba pic de credibilitate", a declarat Manuel Pardos, presedintele Asociatiei Clientilor Bancari.

Si nu doar bancile sau comerciantii sufera. Sistemul sanitar a primit marti o lovitura serioasa dupa ce un mare producator elvetian de medicamente a anuntat ca nu mai extinde linia de credit pentru spitalele din Spania si Portugalia, din cauza datoriilor colosale. Compania i-a avertizat in repetate randuri ca vor ramane fara tratamente si acum pare sa se tina de curand.

Regula se aplica spitalelor care nu au mai platit facturile de cel putin 700 de zile. Destule, din moment ce la nivel national datoria se ridica la 500 de milioane de euro. Iar in total, pentru toti producatorii care vand in Spania, facturile neplatite ajung la nu mai putin de 6 miliarde de euro.