"Aceasta noua data ne va permite sa finalizam o strategie cuprinzatoare privind criza datoriilor din zona euro", a afirmat Van Rompuy intr-un comunicat, citat de AFP.

Presedintele UE spera ca prin aceasta amanare sa existe informatii clare privind concluziile misiunii troicii de inspectori in Grecia, care trebuie sa decida daca statul elen poate primi urmatoarea transa de ajutor financiar, de opt miliarde de euro, fara de care intra in incetare de plati.

Un alt subiect al intalnirii va fi planul de recapitalizare a bancilor europene.

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy s-au intalnit duminica la Berlin si au anuntat ca vor stabili masuri pentru stabilizarea zonei euro, inclusiv recapitalizarea bancilor, pana la sfarsitul lui octombrie.

In aceste conditii, summitul programat pe 17 octombrie ar fi avut loc prea curand, a spus un diplomat.

Reuniunea de pe 23 octombrie va fi precedata de o intalnire a ministrilor de Finante din UE, a precizat Van Rompuy. Schimbarea calendarului intalnirilor a fost decisa in urma consultarilor de saptamana trecuta si din acest weekend cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si seful Eurogroup, Jean-Claude Juncker.

Surse europene au declarat luni ca intalnirea liderilor Uniunii Europene din 17 octombrie va fi probabil amanata, in asteptarea raportului inspectorilor UE si FMI privind Grecia.

Reuniunea va avea loc probabil la o data ulterioara, a spus una dintre surse.

O alta sursa a aratat ca amanarea este partial determinata de asteptarea raportului troicii UE/BCE/FMI privind progresele Greciei in aplicarea planului de austeritate.

"Liderii vor sa actioneze in functie de raportul troicii, care nu va fi gata pana pe 17 octombrie. Credem ca amanarea are loc mai mult la cererea autoritatilor de la Paris decat a celor de la Berlin", a explicat una dintre surse.

O a treia sursa a spus ca oficiali din UE insarcinati cu organizarea reuniunii au contactat diplomatii pentru reprogramarea summitului.

Citeste si:

Comenzi record pentru iPhone 4S: peste 1 milion de smartphone-uri in primele 24 de ore de la lansare

"Frauda" de 127 milioane de lire sterline, niciodata dezvaluita de Societe Generale