Unele dintre cele patru exemple de mai jos ar putea parea greu de crezut sa devina economii dezvoltate, in conditiile in care acum sunt printre cele mai sarace state din lume.

Si totusi sa ne aducem aminte de China, care a fost la un moment dat “bolnavul Asiei”, unul dintre cele mai sarace locuri din lume si care a ajuns acum a doua cea mai mare economii a lumii si ameninta din ce in ce mai mult pozitia de lider a Statelor Unite, scrie Business Insider.

Conditiile pentru ca o economia sa explodeze sunt complicate si depind de foarte multi factori, care tin mai ales de contextul international si care nu pot fi previzibili. Cu toate acestea, unele state par a fi mai bine pozitionate ca altele si mai bine conduse.

Iata mai jos patru dintre acestea, state care au toate sansele sa devina economiile emergente ale lumii in viitorul apropiat.

Turcia

Cand Brookings Institute a realizat top 10 al oraselor care s-au dezvoltat cel mai mult luna trecuta, trei dintre ele erau din Turcia. Institutiile democratie puternice si ultura antreprenoriala au condus la boom-uri in constructii si servicii financiare, ceea ce a transformat aceste orase care ar putea deveni centre de manufactura din care sa se exporte catre toata Europa. Iar in timp ce restul ontinentului se prabuseste din punct de vedere financiar, economia Turciei a crescut anul trecut cu 11%, surclasand chiar si China.

Indonezia

A patra cea mai mare tara din lume, cu 238 de milioane de locuitori, economia Indoneziei a crescut rapir incepand din 1997. Spre deosebire de China, care depinde in cea mai mare parte de exporturi, Indonezia vinde mai mult pe plan national, ceea ce inseamna a nu este dependenta de crizele din Europa si din America.

Datoria publica este mica, investitiile straine directe sunt ridicate, iar institutiile statului sunt democratice si solide. O combinatie intre dezvoltarea in stil chinezesc a intreprinderilor detinute de stat, stilul de buna guvernanta brazilian si cel indian de ridicare din saracie, Indonezia este bine pozitionata si va continua sa creasca.

Kazahstan

Vazuta ca un satelit post-sovietic al Rusiei, care nu abandoneaza stilul stalinist al conducatorilor pe viata care ridica statui cu ei insisi, Kazahstan sta mai bine decat ne-a facut Borat sa credem. Bogata in resurse minerale si plasata intre China si Rusia, tara reprezinta o puternica atractie datorita surselor de energie. Guvernul investeste veniturile cu cap, construind infrastructura si punand pe picioare si industrii care nu au legatura cu energia, cum ar fi transporturile si farma. Atata timp cat Asia creste, va creste si Kazahstanul.

Republica Democrata Congo

Coruptia si razboiul au facut Congo sinonim cu dezastru, si desi tara este in continuare intr-o situatie delicate, face in acelasi timp progrese semnificative pentru a-si folosi potentialul economic urias. Comertul cu minerale faciliteaza urbanizarea, sustine o clasa de mijloc inmportanta si o industrie a telecomunicatiilor. Daca tara va fi in stare sa-si pastreze stabilitatea politica, nu sunt motive sa credem ca in urmatorii ani economia nu va creste in continuare. Dezvoltarea infrastructurii de transport pentru a face agricultura mai competitiva ar conferi longevitate dezvoltarii economice.