"Obiectivul asistentei solicitate este tinerea sub control a riscurilor care ameninta economica cipriota, mai ales a celor din sectorul financiar, provocate de expunerea mare la economia Greciei", se arata intr-un comunicat al guvernului de la Nicosia, scrie Mediafax.

Grecia, Irlanda si Portugalia au beneficiat deja de programe internationale de sprijin financiar, in timp ce Spania a solicitat ajutor pentru sustinerea bancilor.

Fitch Ratings a retrogradat luni ratingul Ciprului pentru datoriile pe termen lung de la nivelul "BBB-" la "BB+" din categoria "junk", nerecomandata investitiilor, cu perspectiva negativa, pentru a reflecta necesarul crescut de capital al bancilor cipriote, din cauza expunerii la Grecia.

O sursa diplomatica europeana a indicat, saptamana trecuta, ca Cipru va cere "probabil" ajutor financiar in aceasta saptamana.

Guvernul cipriot nu a confirmat informatiile, dar a indicat ca daca va cere un pachet financiar pentru banci va face acest lucru inainte de sfarsitul lunii iunie. Acesta este termenul limita pana la care a doua mare banca a tarii, Cyprus Popular Bank, trebuie sa obtina 1,8 miliarde de euro pentru recapitalizare.

Pe langa fondurile de la statele zonei euro, executivul de la Nicosia are in vedere un imprumut bilateral de 3-5 miliarde de euro de la Rusia. Ajutorul european, care ar putea fi modelat dupa cel pentru Spania, s-ar putea situa la un nivel similar.

Agentia de rating Moody's a retrogradat luni Cipru de la "BBB-" la "BB+", in categoria nerecomandata investitorilor, din cauza temerilor privind sistemul bancar al tarii.

In Romania sunt prezente doua banci cipriote, Bank of Cyprus, sub brand propriu, si Cyprus Popular Bank, prin Marfin Bank.