- 1945: Plecarea ocupantului japonez. Sovieticii patrund in peninsula prin nord, fortele americane in sud. Coreea este divizata in doua peste paralela 38.

- 1948: Fondarea Republicii Democratice Coreea (nord) cu capitala la Phenian, apoi a Republicii Coreene (sud), cu capitala la Seul.

- 25 iunie 1950: Trupele nord-coreene invadeaza Sudul cu sprijinul Chinei si al Uniunii Sovietice: inceputul Razboiului din Coreea.

- 27 iulie 1953: Armistitiul de la Panmunjom pune capat razboiului care s-a soldat cu pana la patru milioane de morti si disparuti.

- 1991: Admiterea celor doua Corei in ONU. Acord de reconciliere, de non-agresiune si de recunoastere.

- 8 iulie 1994: Decesul liderului nord-coreean Kim Il-sung. Fiul sau Kim Jong-il ii succede.

- 18 septembrie 1996: 24 de agenti nord-coreeni si patru sud-coreeni sunt ucisi in cursul unei tentative de infiltrare a unui submarin de mici dimensiuni in Coreea de Sud.

- decembrie 1997: Primele negocieri de pace intre cele doua Corei la Geneva.

- 13/15 iunie 2000: Summit istoric la Phenian: presedintii Kim Dae-Jung si Kim Jong-il semneaza un acord care prevede reunificarea.

- 30 iunie: Acord privind reunirea familiilor si repatrierea prizonierilor nord-coreeni. Primele intruniri familiale la 15 august.

- 2002: Confruntare navala in iunie, soldata cu cel putin 30 de nord-coreeni ucisi sau raniti si patru sud-coreeni morti si unul ranit. Presedintele american George W. Bush claseaza Coreea de Nord in "Axa Raului".

- 2003: Phenianul se retrage din Tratatul de neproliferare nucleara. Inceputul negocierilor in sase state la Beijing (cele doua Corei, Statele Unite, Japonia, Rusia, China).

- 9 octombrie 2006: Coreea de Nord anunta ca a efectuat primul sau test nuclear.

- 25 mai 2009: Dupa ce a prezentat semne de bunavointa in 2008, Phenianul anunta ca a efectuat un al doilea test nuclear subteran.

- 26 martie 2010: 46 de marinari sud-coreeni mor in naufragiul unei corvete scufundate in apropiere de frontiera maritima intercoreeana. O comisie de ancheta internationala acuza o torpila nord-coreeana, insa Phenianul neaga.

- 24 august 2011: Kim Jong-il se declara pregatit sa impuna un moratoriu asupra testelor nucleare in cazul reluarii negocierilor in sase state.

- 19 decembrie: Phenianul anunta moartea, cu doua zile inainte, a lui Kim Jong-il si preluarea puterii de catre fiul sau cel mai tanar Kim Jong-un. Funeraliile sunt prevazute pentru 28 decembrie.

Regimul nord-coreean organizeaza miercuri funeraliile lui Kim Jong-il, liderul tarii timp de 17 ani si a carui putere a fost transmisa fiului sau Kim Jong-un, transmite AFP, care prezinta principalii zece actori ai acestei tranzitii.

1. KIM JONG-UN, care la 8 ianuarie va implini 28 sau 29 de ani

Cel de-al treilea si cel mai mic dintre fiii lui Kim Jong-il a fost numit in septembrie 2010 general de patru stele si vicepresedintele Comisiei militare centrale a Partidului Muncitorilor, in cadrul procesului de succesiune lansat de tatal sau. Presa oficiala l-a numit deja "comandant suprem" al armatei si liderul partidului unic dupa decesul tatalui sau. Dar lipsa de experienta a acestui tanar mostenitor cu o personalitate putin cunoscuta ridica semne de intrebare asupra puterii reale pe care o va exercita acesta.

2. JANG SONG-THAEK, in varsta de 65 de ani

Acesta este sotul surorii lui Kim Jong-il, Kim Kyong-hui. El a cazut in dizgratie in 2004 si a fost trimis la "reeducare" in industria otelului inainte de a fi reabilitat dupa un an. Influenta sa a crescut de la nominalizarea, anul trecut, ca vicepresedinte al Comisiei nationale de aparare, o agentie independenta puternica. El conduce serviciul administrativ al Partidului Muncitorilor si ar putea sa serveasca drept "regent" al lui Kim Jong-un.

3. KIM KYONG-HUI, in varsta de 65 de ani

Aflat in cercurile puterii de 40 de ani, ea conduce in prezent serviciile Partidului pentru industrie usoara. In septembrie 2010, ea a fost promovata la gradul de general de patru stele si membra a biroului politic al partidului, in cadrul consolidarii influentei familiale in favoarea sustinerii succesorului Kim Jong-un. Ea ar urma sa joace un rol major, alaturi de sotul sau, pentru a incerca sa asigure o tranzitie stabila in cadrul dinastiei Kim, fondata de bunicul lui Kim Jong-un, fondatorul Coreei de Nord comuniste, Kim Il-sung.

4. RI YONG-HO, in varsta de 69 de ani

Vicemaresal apreciat al lui Kim Jong-il care il insotea pe acesta adeseori in turnee pe teren. El a fost promovat in functia de sef al Statului Major al fortelor armate anul trecut, dupa ce a condus garda capitalei Phenian. Ca si Kim Jong-un, el este vicepresedintele Comisiei militare centrale a Partidului Muncitorilor.

5. KIM YONG-CHUN, in varsta de 75 de ani

Ministrul Fortelor Armate si vicepresedintele puterii Comisiei nationale de aparare. Foarte influent pe langa Kim Jong-Il, el ar putea sa isi vada redusa aceasta influenta in timpul lui Kim Jong-un.

6. O KUK-RYOL, in varsta de 80 de ani

Vicepresedintele Comisiei nationale de aparare. El dispune de o mare putere asupra serviciilor de informatii.

7. KIM YONG-NAM, in varsta de 83 de ani

In calitate de presedinte al Prezidiului Adunarii Populare Supreme, Parlamentul Coreei de Nord, el ocupa functia onorifica de sef al statului. Experienta sa diplomatica ar putea fi utila in cadrul negocierilor viitoare cu strainatatea.

8. CHOE YONG-RIM, in varsta de 85 de ani

Fost sef al Partidului Muncitorilor pentru Phenian, numit premier in iunie 2010 si un apropiat al lui Kim Jong-un. Fiul unui combatant antijaponez, tovaras de arme cu fondatorul tarii Kim Il-sung, el beneficiaza de increderea lui Kim Jong-il. Experienta guvernamentala ar putea fi cruciala pentru a permite succesul tranzitiei.

9. KIM YONG-IL, a carui varsta nu este cunoscuta cu certitudine

Directorul Departamentului de afaceri internationale a Partidului Muncitorilor, un post important in relatiile cu Partidul Comunist al Chinei vecine, aliat si sustinator crucial al regimului de la Phenian.

10. RI MYONG-SU, a carui varsta nu este cunoscuta cu certitudine

Ministrul Securitatii, general care dispune de o experienta operationala in fortele terestre, aeriene si maritime. El se ocupa de gestionarea amenintarilor interne si externe la adresa securitatii tarii.

Citeste si:

Cine este Kim Jong-un, noul lider nord-coreean. Povestea tanarului de 30 de ani, aflat la conducerea singurei dinastii comuniste din lume