Bancile europene vor avea un soc la finalul acestui an, cand isi vor intocmi bilanturile si vor constata ca trebuie sa-si reduca in continuare oferta de credite pentru intreprinderi si consumatori, potrivit unui studiu Ernst & Young. Impactul real al crizei datoriilor nu se va simti cu adevarat pana in 2013, relateaza The Telegraph.

Ernst & Young sustine ca bancile isi vor reduce bilantul cheltuielilor la 1,6 miliarde de euro, ca urmare a cesiunilor de active si a contractarii creditarii – o scadere mai accentuata decat cea din timpul crizei. Drept urmare, raportul arata ca imprumuturile companiilor vor scadea cu 4,8% in 2012, in timp ce procentul creditelor de consum se va diminua cu 6,6%, cel mai lent ritm de creditare din zona euro.

Mai mult, 2013 arata mult mai mohorat decat ne putem imagina. Criza datoriilor de stat are deja efecte in intreaga Europa, dar se va accentua anul viitor, potrivit departamentului de serviciilor financiare din zona euro a Ernst & Young. Creditele neperformante din uniunea monetara – tot mai aproape de default – vor cobori la 6,5 procente, stabilind un record pentru euro.

„Deteriorarea economiei si neincrederea investitorilor in pietele greu incercate din Europa isi vor face efectele asupra bilanturilor din acest an, dar adevaratul impact se va simti abia in 2013, cand creditele neperformante ne vor lovi mai mult decat ne asteptam”, este de parere Andy Baldwin, analist al Ernst & Young.

„Creditele neperformante sunt o bomba cu ceas pentru economia din zona euro”, adauga si Marie Dixon, consultant financiar al Ernst & Young’s.

„Firmele mari se vor vedea incapabile sa-si gestioneze balanta de plati sau sa acceseze susrse alternative de finantare, dar firmele mici vor reusi sa mearga mai departe, luptand”, spune Dixon.

Intre timp, Franta a anuntat astazi ca trebuie sa-si reduca cheltuielile cu zeci de miliarde de euro pentru anul fiscal 2012-2013.

Guvernul de la Paris trebuie sa identifice noi venituri si reduceri de cheltuieli de pana la 43 miliarde de euro pentru a respecta angajamentele privind deficitele bugetare pentru 2012 si 2013, potrivit unui audit al Curtii de Conturi, realizat la cererea executivului francez.

Pentru anul in curs, guvernul trebuie sa obtina venituri si economii suplimentare de 6-10 miliarde de euro, pentru a respecta angajamentul Frantei fata de UE referitor la diminuarea deficitului bugetar, de la 5,2% anul trecut la 4,5% in acest an, potrivit raportului, citat de AFP.