"De cateva ori pe an distrugem tigarete falsificate, confiscate si primite de la autoritati. Astazi, distrugem 400.000 pachete de tigarete si 470 kg de tutun", a spus Lazar.

Ea a adaugat ca, daca ar fi sa calculeze la cel mai mic pret legal de pe piata romaneasca, respectiv 9 lei pachetul de Carpati, tigaretele distruse ar costa peste 857.000 euro, la care daca se adauga si tutunul distrus suma depaseste un milion de euro.

Potrivit reprezentantului JTI, firma a distrus in acest an peste 1,7 milioane pachete de tigarete, fata de 3,6 milioane pachete distruse in 2009 si 4,4 milioane in 2008.

Cele mai multe tigari distruse anul trecut au fost din marcile care proveneau din Republica Moldova, respectiv Plugaru si Doina.

Lazar a spus ca pentru distrugerea tigaretelor a fost achizitionat un aparat prin care acestea sunt tocate, dupa care sunt ingropate.

"La inceputul anului, contrabanda ajunsese la peste 36% din piata, iar acum este sub 22%. Aceasta scadere se datoreaza in primul rand schimbarilor legislative. Pana acum trei ani era considerata contrabanda doar daca tigarile erau trecute prin fasia verde. Daca erau descoperite pe strada sau magazine se considera evaziune fiscala", a spus Lazar.

Ea a adaugat ca in acest an legislatia s-a schimbat si, daca cineva este descoperit ca detine sau vinde o cantitate de minim 10.000 de tigari netimbrate sau timbrate necorespunzator, se considera contrabanda, iar pedeapsa este de la un an de inchisoare la cativa ani, plus o amenda de 100.000 lei.

Potrivit Gildei Lazar, si acum granita Romaniei este relativ nepazita pe anumite portiuni, pentru ca nu sunt suficienti oameni.

Ea a amintit de un caz in care au fost descoperiti 158 de contrabandisti ucrainieni care treceau tigari peste granita, dintre care au fost arestati 29, si de un politist roman care a refuzat 200.000 de euro ca sa patruleze pe fasia lui, dar mai la vest.

In acelasi timp, Lazar a amintit si de un sef de post care organiza petreceri destul de des unde invita politisti cu scopul de a ramane fasia cat mai libera si a facilita accesul contrabandistilor.

Reprezentantii JTI estimeaza pentru acest an o medie de 31% a pietei de contrabanda, care va produce o pierdere la bugetul de stat de circa 835 milioane euro.