"Ar trebui si opozitia si puterea sa stea macar orele astea de groaza pe care le traim, de criza, la aceeasi masa. Domnul Basescu ar trebui sa-i inchida pe aia toti intr-o camera, sa-i tina acolo o saptamana cu paine si apa, si pe urma cand ar iesi afara, domnul PSD ar avea o cicatrice, domnul liberal doi dinti mai putin, domnul PDL ar iesi fara o mana, dar ar iesi afara cu un plan Marshall (proiect de reconstructie pentru Europa de Vest conceput de SUA dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, n.r.)", a spus Tiriac la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la ProTV.

Vezi cand crede Tiriac ca va iesi Romania din criza!

Vezi ce spune miliardarul despre soarta autostrazilor si disparitia banilor din infrastructura!

Omul de afaceri a spus ca, in cazul Romaniei, clasa politica s-a nascut pe 1 ianurie 1990 si este foarte tanara.

"Pe 1 ianuarie 1990 au inceput sa mearga la scoala si au terminat prin 2000 clasa I, a II-a, poate a III-a. (...) Intotdeauna am spus ca nu tot ceea ce a fost in trecut a fost rau. Scoala a fost senzationala, sportul a fost extraordinar, insa nu poti in 20 de ani sa-ti creezi o clasa politica ca a englezilor, francezilor sau nemtilor", a afirmat Tiriac.

El a adaugat ca nu crede ca romanii sunt nostalgici dupa perioada comunista, punctand ca principalele drepturi castigate dupa 1989 au fost libera circulatie si accesul la informatie.

Referind-se de pozitia de premier, omul de afaceri a spus ca atunci cand o persoana este numita in acest post trebuie lasata sa-si faca treaba.

"Un om care vine prim-ministru, sau un om care se duce antrenor la Steaua, sau in alta parte, trebuie sa-l lasi sa-si faca treaba. Nu poate intr-o zi sa faca o echipa, nu poate intr-o zi sa fie apararea in patru linii ca la Mourinho, si atacul «trei plus unu». Exact asa si cu politica. Ar trebui sa iei niste masuri foarte drastice, nepopulare, pe care Guvernul asta vad ca a inceput sa le ia, dar tarziu, si-ar trebui sa incepi sa faci un lucru aproape de neconceput: sa lamuresti liderii sindicali ca daca mergem inainte asa, sindicalistii lor o sa plateasca oalele sparte inca 20 de ani. Ne trebuie bani pentru pensii, ne trebuie bani pentru salarii, a salariatilor de la stat, dar ne trebuie oarecum si bani pentru viitor", a continuat Tiriac.

Intrebat cum isi explica nominalizarea sa printre persoanele pe care romanii le-ar prefera in fruntea Guvernului, alaturi de guvernatorul BNR Mugur Isarescu, omul de afaceri a afirmat ca neimplicarea sa in politica a fost o decizie apreciata de romani.

"Guvernatorul a fost o perioada foarte scurta politician si in perioada aia foarte scurta a facut treburile matematic. N-a avut de luat decizii majore", a adaugat Tiriac.

Omul de afaceri a afirmat ca de fiecare data inainte de alegeri a avut probleme "de toate felurile", nu este interesat de politica si nu vrea nicio functie, dar daca ar fi acceptat totusi aceasta pozitie si-ar fi adus o echipa internationala pe care ar fi platit-o din banii sai.

"Orice prim-ministru, orice Papa ai aduce aici, singur nu poate sa faca nimic. (...) Prin absurd, eu as fi acceptat sa fiu prim-ministru. Maine dimineata as fi avut cinci nemti, trei francezi, doi italieni, nu stiu cati englezi, o echipa de 20 de oameni pe care as fi platit-o singur din buzunare. Ce-ar fi spus tara? Asta a vandut tara!", a continuat Tiriac.

Totodata, omul de afaceri a spus ca este nevoie de mult timp pentru ca un roman sa devina politician, si desi exista multi tineri care "de-abia asteapta sa zboare", nimeni nu le permite. Pe de alta parte, el a spus ca "un prim-ministru ar fi trebuit in viata lui sa aiba o tutungerie, sau o bacanie, sau ceva sa stie ce este un business plan".

Tiriac a mai spus ca are o relatie "de respect" cu presedinte Traian Basescu, iar cu premierul Emil Boc a vorbit o singura data.

Tiriac, despre scandalul din vami: Un alt "foc de paie"

Omul de afaceri Ion Tiriac afirma ca scandalul generat de arestarile din vami din ultima perioada este "un foc de paie", in conditiile in care se cunoaste de foarte mult timp ca in administratie exista si "mere putrede".

"Asta iarasi este un foc de paie. N-am stiut noi ca in 20 de ani, si inainte, in 60 de ani, de cand mergeam eu ca jucator de tenis sau de hochei in strainatate, ca in vama sau in militie sau in politie s-ar putea intampla sa fie si mere putrede? (...) Presa n-ar trebui sa faca judecatile pe ecran. Dumneavoastra ar trebui sa obligati justitia sa aplice legile care sunt foarte bune in Romania", a aratat Tiriac.

Intrebat daca i s-a cerut mita, omul de afaceri a afirmat ca se indoieste ca ar exista astfel de solicitari atunci cand "s-ar putea sa dea gres".

"Am facut prima banca privata, prima asigurare privata, primul leasing privat, toate le-am facut la termen lung. Pe de alta parte, eu personal n-am lucrat niciodata nici cu vama, nici cu finantele, la politie n-am avut niciodata treaba", a spus el.

Tiriac a rememorat o intalnire la care a fost martor acum zece ani, la care a participat baroneasa Emma Nicholson, fost raportor al Parlamentului European pentru Romania, alaturi de "niste persoane din conducere".

"Baronesa spune: «Mai baieti, voi imi spuneti mie ca uite ce-ati progresat. Voi ne luati pe toti de tampiti? Pai maine dimineata trimit trei masini cu turisti si filmez si va arat exact ce se intampla la granite»", a relatat Tiriac.

El a mai spus ca se indoieste ca actele de coruptie se fac cu acceptul clasei politice, insa daca este asa "este un sacrilegiu".

"Dar nu poti sa acuzi pe nimeni pana cand nu ai probele in mana si pana cand ultimul judecator spune ca este vinovat", a adaugat omul de afaceri.

Tiriac: Toata viata am fost Ion si asa raman; mie Romania imi place

Omul de afaceri Ion Tiriac spune ca ii place Romania, desi vremurile actuale sunt grele, si crede ca tara are un spatiu de progres enorm, iar mai devreme sau mai tarziu va veni si prim-ministrul care "sa dea cu pumnul in masa" si va face mai mult decat s-a facut pana in prezent.

"Toata viata am fost Ion si asa raman. Mie Romania imi place, vremurile grele exista, in momentul asta, dar sunt convins ca Romania are un spatiu de progres enorm si mai devreme sau mai tarziu - as prefera mai devreme - o sa-mi vina si prim-ministrul pe care il alegeti dumneavoastra, sau altcineva, care o sa dea cu pumnul in masa si-o sa faca mai mult decat s-a facut pana acum in Romania", a explicat omul de afaceri la finalul emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata duminica la Pro TV, intrebat de moderator daca ii place Romania anului 2011.

Intrebat ce afacere ar incepe daca ar avea 30 de ani si 10.000 de euro, Tiriac a spus ca suma este una mare, cu care pot fi derulate diverse activitati.

"Eu am inceput o afacere, cand aveam 30 de ani, sau mai putin chiar, si ma duceam cu 40-50 de kilograme de conserve in Egipt, ca sa nu cheltuiesc lira aia egipteana, si mancam conserve doua-trei saptamani (...). Si atunci am inceput sa fac afaceri. Cu banii pe care mi-i dadea cumparam pantofi pe care-i vindeam in Romania, dupa care cumparam corzi de tenis care erau facute in Franta si le vindeam in Franta, pentru ca le cumparam mai ieftin in Romania, si asa mai departe", a spus Tiriac.

Tiriac, despre problemele Romaniei: Suntem amorfi si am gresit orientandu-ne exlusiv catre Vest

Romania a devenit o tara "linistita", despre care nu mai vorbeste nimeni, iar una dintre greselile majore din ultimii douazeci de ani a fost orientarea exclusiva catre Vest, fiind ignorate China, Rusia si alti parteneri traditionali, afirma omul de afaceri Ion Tiriac.

"Am ajuns amorfi. Nu mai discuta nimeni de noi. Am fost la targul de automobile acum doua zile, am fost invitat la o cina cu 50 de oaspeti, incepand de la domnul Peugeot, domnul Porsche, domnul Cartier, toti care erau acolo: «Uite ce tara linistita aveti! Nu se mai vorbeste de ea»", a declarat Tiriac.

El a adaugat ca o tara nu trebuie sa se izoleze, ci sa dezvolte relatiile internationale, atat la nivel politic, cat si la nivel de afaceri.

"Exista o treaba care la noi se numeste trafic de influenta, iar pe peste tot in lume se numeste lobbying. Exista o treaba care la noi ar trebui sa se numeasca relatii internationale, iar la ceilalti se numesc calatorii normale. Nu se poate sa nu ai o relatie cu omonimul tau, sinonimul tau, sau cum vreti sa-i spuneti, omul de pe partea cealalta, la Londra, la Paris sau la Madrid, pentru ca altfel traiesti si te izolezi", a explicat Tiriac.

La remarca moderatorului, care a evidentiat lipsa delegatiilor externe ale premierului Emil Boc, Tiriac a raspuns ca nu-l poate critica pe primul-minstru, dar apreciaza ca acesta a facut o greseala.

"Slava Domnului ca ne-am terminat sloganul ca ne vindem tara. Acum nu ne-o mai vindem, tara ramane aici. Uite ca chinezii au cumparat jumatate din SUA si toata Africa, si nimic nu s-a mutat de la New York. Tot la New York e toata treaba", a spus omul de afaceri.

El apreciaza ca investitorii pot fi atrasi nu prin nivelul taxelor, ci prin eliminarea birocratiei.

"Ne-au bagat in UE, ne-au bagat in NATO, tare as prefera sa intru singur in Schengen, cand voi fi pregatit, nu sa ne bage iarasi cineva. Nu mai este riscul nici politic, nici de tara, suntem inauntru, dar cineva ar trebui oarecum sa faca aceste relatii multilaterale, nu spun bilaterale", a afirmat Tiriac.

El a adaugat ca una dintre "greselile fatale" facute de Romania in ultimii 20 de ani a fost faptul ca s-a orientat doar catre Vest.

"Am uitat oare pietele din Est? A disparut China? A disparut Rusia? Au disparut toate celelalte republici cu care am avut istoric relatii?", a intrebat retoric omul de afaceri.

Intrebat daca are afaceri cu China, el a afirmat ca este prea batran, dar daca ar avea 30 de ani "maine dimineata" ar fi acolo, fiind interesat de orice tip de business.

El a rememorat un episod din perioada mandatului de ministru de externe al lui Mircea Geoana, cand la o intalnire cu o delegatie chineza la care a participat, un reprezentant al Chinei a afirmat: "Mai fratilor, eu tara asta n-o inteleg! Noi pe vremea lui Ceausescu faceam 4-5-6 miliade, mai mult barter, dar faceam acest comert cu voi, astazi facem 300 de milioane. Mai baieti, unde sunt tractoarele alea minunate (...)? Ceva trebuie sa produceti! Produceti cuie! Cumpar toate cuiele pe care le produceti, scobitori, tot!".

Tiriac a punctat ca nu politicienii trebuie sa deschisa toate usile, ci si oamenii de afaceri.