ECA International a luat in calcul factori precum cheltuielile cu bunurile de consum, produsele alimentare de baza, cu serviciile, dar si imbracamintea, produsele electronice, viata sociala si mijloacele de transport, noteaza Business Insider.

Organizatia de consultanta a facut diverse comparatii intre orase pentru a scoate in evidenta costul de viata si ce presupune acesta vis-a-vis de alte natiuni.

1. Tokyo, Japonia

Cel mai scump oras din lume este, fara doar si poate, capitala Japoniei. Cheltuielie de baza in orasul nipon, cele cu mancarea sunt cu 35% mai mari decat cele din New York.

In ceea ce priveste costurile cu imbracamintea, acestea sunt cu 89% mai ridicate decat cele din New York, sustin emigrantii chestionati de ECA.

Spre exemplu, un burger costa in New York 6,67 dolari si 8,18 dolari in Tokyo, iar un kilogram de mere 8,18 dolari spre deosebire de 3,18 dolari cat valoreaza in State.

2. Oslo, Norvegia

Mancarea in Oslo costa cu 85% mai mult decat in New York, iar imbracamintea cu 120 de procente mai mult.

De pilda, un burger costa in Oslo 15,73 dolari, iar un litru de lapte 2,8 dolari.

Emigrantii din Oslo sustin ca iesirile in oras reprezinta un adevarat rasfat, avand in vedere ca o cina pentru doua persoane, care include si o sticla de vina poate ajunge la 2.000 de coroane norvegiene (echivalentul a 368 dolari).

Cat despre mancarea fast-food, costurile pentru o masa variaza intre 13 si 18 dolari.

3. Nagoya, Japonia

Pe locul trei se afla un alt oras din Tara Soarelui Rasare.

Aici, desi pretul mancarii este mai scazut decat cel din SUA (NY), costurile cu imbracamintea sunt cu 24 de procente mai ridicate.

4. Stavanger, Norvegia

Mitul conform caruia viata din tarile nordice ale Europei este extrem de scumpa se adevereste.

Stavanger este un oras din Norvegia, pozitionat pe locul patru in topul celor mai scumpe orase din lume, conform ECA International.


Costurile cu produsele de baza sunt cu 50% mai mari in Norvegia decat media tarilor din Uniunea Europeana. Cei stabiliti acolo spun ca un carton de oua costa 6,70 dolari in Stavanger, in timp ce o paine ajunge la 3,66 dolari, iar 400 de grame de unt la 2,75 dolari.

5. Yokohama, Japonia

In Yokohama, al treilea oras nipon de pana acum, inclus pe pozitia a cincea a celor mai scumpe locuri din lume, preturile mancarii depasesc cu 22% costurile din Statele Unite.

De exemplu, 0,5 litri de bere costa aici 5,02 dolari. Cat despre vestimentatie, emigrantii platesc cu 118% mai mult decat new yorkezii.

6. Zurich, Elvetia

Considerat drept unul dintre orasele cu cele mai inalte standarde de viata din Europa si din intreaga lume, Zurich nu se dezice si face parte, asa cum poate era si de asteptat, din topul celor mai scumpe locuri de pe mapamond.

Pentru a-ti permite sa locuiesti aici, trebuie sa scoti din buzunar 14,77 dolari pentru un burger (Big Mac) si sa ai cu 136% mai multe fonduri decat daca ai locui in America, de exemplu.

7. Luanda, Angola

Clasata pe locul 7, costul mancarii in Luanda depaseste cu mult media din New York. Mai exact, cu 123%.

De pilda, un piept de pui se vinde cu 27 de dolari, fata de media de 4,18 dolari din Statele Unite, iar hainele au si ele preturi piperate, cu peste 102% fata de tinutele comercializate in SUA.

8. Geneva, Elvetia

Geneva reprezinta un alt exemplu ca batranul continent are multe orase exclusiviste.

Costul vietii in Geneva este mult mai ridicat decat cel din New York. Mancarea este cu 126% mai scumpa, iar imbracamintea de asemenea.

De exemplu, pentru o pereche de blugi din Geneva platesti 143 de dolari, in timp ce in SUA costa in jur de 51 de dolari.

9. Kobe, Japonia

Interesant, dar atat imbracamintea, cat si mancarea din Kobe costa mai putin decat cele din New York. Mai scumpe in orasul nipon par sa fie insa produsele electrocasnice si anume cu 41 de procente mai costisitoare.

10. Berna, Elvetia

In top 10 intra si orasul elvetian Berna. Pentru un burger platesti aici 13,70 dolari, cu 51% mai mult decat in New York, iar o pereche de blugi de firma poate ajunge si la 51 de dolari.