Incepe sa fie rau pentru toata lumea: si pentru studenti si pentru profesori. Tinerii au renuntat la studii in primul rand pentru ca parintii nu mai au cum sa ii sustina finaciar. Pe de alta parte multi au aflat ca mai bine de 20% dintre absolventii de anul trecut sunt somerii de astazi.

Cu alte cuvinte, nu este suficient sa ai o diploma ca sa te si angajezi. Asa ca unii s-au retras si prefera sa inghete anul universitar sperand ca in 2011 vor face rost de bani. Ceilalti cer amanarea achitarii taxelor sau plata in rate a acestora.

Rectorii spun ca anul universitar viitor, pentru care inscrierile vor incepe in aceasta luna, va fi cel mai greu de pana acum. Dar asta nu inseamna ca vor scadea taxele. O parte din cei 700.000 de studenti ai universitatilor particulare isi finantau studiile din salariu. Dar cum somajul este aproape 8%, scoala a trecut pe planul doi.

Singura concesie facuta studentilor ar fi o ieftinire cu 15% pentru cazare si masa. Problema este ca putini stau in campusuri. In prezent in Romania sunt 55 de institutii private de invatamant superior, cu tot cu cele in curs de acreditare.