In Grecia, pensia anticipata vine chiar si la 54 de ani pentru 200 de profesii "periculoase", printre care cea de coafeza. Salariul minim este de 700 de euro, iar pensia sare in mod obisnuit de 1.000 de euro

Daca privesti in registrele publice ale finantelor grecesti, descoperi ca tara a dat oficial de greu abia de curand. Statul a incasat in permanenta mai putin decat a cheltuit cu pensiile, salariile si investitiile. Deficitul, adica prapastia dintre venituri si cheltuieli, s-a adancit rapid de la 2,9% din PIB in 2006 la 12,7% din PIB in 2009.

In realitate, ca sa acopere gaura, statul se imprumuta si masca aceste credite ca sa nu aiba probleme la Bruxelles. Mai pe romaneste, lua banii fara rate, dar se angaja sa ii dea inapoi toti deodata cu tot cu dobanzi peste cinci ani.

Grecia a mai facut o greseala: a profitat de bonusul primit in momentul aderarii la zona euro, respectiv se putea imprumuta la dobanzi mici, asemenea Germaniei.

Grecia cheltuieste enorm, 30% pentru pensii si 40% din buget pentru salariile din domeniul public, functionari care mereu au dus-o mai bine decat angajatii din privat.

In comparatie cu Grecia, si Romania pare pornita pe aceeasi panta. Deficitul bugetar a ajuns de la 2,5% in 2007 la 7,5% in 2009. Gaura pentru pensii si salarii este anul acesta de peste 1 miliard de euro, iar salariile bugetarilor depasesc 27% din totalul cheltuielilor. Si la noi, multi dintre cei de la stat castiga mai bine decat la privat. Dublu fata de acum patru ani.

Si la ei, toata lumea se plange de coruptie, iar un grec din patru lucreaza la stat pe salarii mai mari decat in mediul privat.

Si totusi, Grecia nu este singura tara din Uniunea Europeana care se imprumuta. Economiile functionale din zona euro folosesc, insa, banii pentru a genera noi locuri de munca in companii care produc marfuri care se cer si la export.

Din pacate, grecii nu se bazeaza pe industrie, ci mai degraba pe turism, aflat acum in picaj. Iar cand banii nu mai intra in economie, ratele se platesc si mai greu. Bancile intra in panica, atunci cand cred ca tara nu mai poate plati datoria si cresc dobanda. Mecanismul se numeste SDS.

Iar cand ai de returnat 300 de miliarde de euro ca Grecia, o crestere cu 1% inseamna 3 miliarde. De aici pana la default, adica momentul cand statul se blocheaza si nu isi mai plateste datoria, nu mai ramane decat un pas. Din pacate, solutia oferita Greciei nu este decat o amanare.