Presedintele a spus ca pozitia Romaniei este aceea de a sustine pentru moment "amendarea imediata a Protocolului 12" al Tratatelor, care vizeaza procedura aplicabila deficitelor excesive, urmand ca, intr-o faza ulterioara, cand va exista un consens, sa se recurga la modificarea articolului 136 din Tratat si a Protocolului 14, noteaza Mediafax.

Presedintele a spus ca modificarea Tratatului in acest moment ar presupune ratificare prin Parlament sau referendum in fiecare stat membru, ceea ce ar lua cel putin un an. Presedintele a spus ca, in situatia actuala, Uniunea are nevoie de solutii urgente si in acest context a explicat ca varianta cea mai buna ar fi amendarea Protocolului 12, care se face doar prin consultarea PE si a BCE.

El a spus ca amendarea Protocolului 12 ar trebui facuta in sensul stabilirii unui calendar pentru atingerea unui grad de indatorare de 60% intr-un anumit termen pentru toate statele care depasesc acest procent in acest moment.

Presedintele a mai spus ca o alta modificare este legata de introducerea in Constitutiile statelor membre, si in mod special a statelor din zona euro, a limitei de maxim 3% deficit din PIB.