Presedintele participa, miercuri, la Bruxelles, la summit-ul PPE si la reuniunea informala a Consiliului European.  El este insotit de ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, de secretarul de stat in MAE Luminita Odobescu si de consilierii Bogdan Dragoi si Bogdan Manoiu din cadrul Administratiei Prezindentiale. 

Bancile grecesti au nevoie de infuzii de capital pentru a putea recastiga accesul la operatiunile de finantare ale Bancii Centrale Europene, care a oprit saptamana trecuta tranzactiile cu unele institutii de credit elene pentru ca nu au suficient capital pentru a fi considerate solvabile. 

Pierderile uriase inregistrate in martie, in urma acordului de restructurare partiala a datoriilor Greciei, au epuizat aproape in totalitate capitalul bancilor elene, iar autoritatile se grabesc sa finalizeze recapitalizarea, prin fondul grec de stabilitate bancara, institutie punte care ar trebui sa ajute institutiile de credit sa supravietuiasca crizei.

Recapitalizarea bancilor elene este o portiune vitala a acordului de finantare externa de 130 miliarde euro incheiat de Grecia in martie cu UE si FMI pentru a evita falimentul.  Implementarea acordului este insa pusa sub semnul intrebarii de rezultatul neconcludent al alegerilor din 6 mai, care nu au dat o coalitie de guvernare.

Bancile elene controleaza aproximativ 17% din activele sistemului bancar din Romania. Pe piata romaneasca sunt prezente, pe langa cele mai mari patru institutii de credit din Grecia, si subsidiarele locale ale Emporiki Bank (controlata de grupul francez Credit Agricole) si ATEBank.