Intr-un interviu pentru Financial Times, Trichet a declarat, printre altele, ca BCE a ajuns la limita posibilitatilor de sustinere a pietelor financiare. Rezolvarea crizei datoriilor de stat cade acum in sarcina guvernelor din zona euro, a declarat seful Bancii Centrale Europene.

Comentariile sale vin sa contrazica pozitiile exprimate recent de alti oficiali din conducerea BCE, care, ingrijorati ca zona euro ar putea intra intr-o noua runda de recesiune, au sugerat ca vor discuta reducerea dobanzilor la sedinta de politica monetara din noiembrie. 

"BCE a facut tot ce s-a incadrat in responsabilitatile sale in circumstante exceptionale. Ultima sansa (de rezolvare a crizei, n.r.) este, desigur, in mana guvernelor. Sa facem ceva care ar lasa guvernele sa scape de responsabilitate ar fi o reteta pentru esec", a spus Trichet.

BCE a anuntat saptamana trecuta ca dobanda de politica monetara ramane la 1,5%, desi unii membri din Consiliul Guvernatorilor au recomandat reducerea indicatorului pentru a stimula economia zonei euro, afectata de criza datoriilor de stat. 

Citeste si:

De la faima, la umilinta. De ce a fost ingenuncheat studentul care a creat cea mai vizualizata imagine a lunii: Jobs integrat in marul Apple