"Am vazut ca unii au incercat sa impuna ideea ca, urmare directa a anularii referendumului, PDL Bucuresti renunta la Legea Capitalei si principiile pe care aceasta se baza. Mai mult, niste primari de sector isi frecau manutele de bucurie ca isi pastreaza feudele, altii se gandeau la copaceii pe care ii vor planta in perioada imediat urmatoare", scrie Elena Udrea pe blog intr-o postare intitulata "PDL Bucuresti nu renunta la Legea Capitalei".

Udrea precizeaza ca referendumul a fost anulat pentru ca Romania va trece in perioada urmatoare printr-un proces de reorganizare administrativ-teritoriala, care afecteaza in mod evident si Capitala, ce va fi astfel inclusa in zona metropolitana Bucuresti-Ilfov, cu potential de extindere pana la Dunare, pana in anul 2016.

"In aceste conditii, referendumul ar fi fost inutil, pentru ca, practic, nu ar fi vizat noua forma administrativ-teritoriala a regiunii Bucuresti-Ilfov", adauga ea.

Liderul PDL Bucuresti precizeaza insa ca, dupa reorganizarea administrativa, nu numai ca este indicata si utila, dar "Legea Capitalei este si obligatorie", pentru ca va fi nevoie de o lege care sa reglementeze in mod practic activitatea administratiei publice locale de la nivelul Bucurestiului.

"Asa ca barbatii politici de Bucuresti ai USL sa nu se bucure atat de tare, crezand ca au scapat de procesul de debaronizare pe care au reusit sa-l impuna la nivelul sectoarelor, dupa modelul ilustrilor inaintasi din tara. Debirocratizarea, eficientizarea administratiei, bugetul unic al Bucurestiului si strategia de dezvoltare unitara a Capitalei se pastreaza pe lista noastra de prioritati. Repet ceea ce spunea si Presedintele la referendumul din 22 noiembrie 2009: baieti, de ce va e frica nu scapati!", mai scrie Udrea.

Elena Udrea sustine ca PDL doreste aceasta reorganizare administrativa nationala tocmai in scopul de a face cat mai supla administratia si de a-i elimina pe "baronii locali" care s-au inscaunat la nivelul multor judete din tara.

"Pentru binele consolidarii democratice, economice si sociale a tarii, acestia trebuie inlaturati. Si cei care spun ca baronii locali sunt buni ar trebui sa se uite atent ca, din cauza unor asemenea "stapani", se poate ajunge la blocarea fondurilor europene. Reorganizarea administrativa e un pas de reforma a statului absolut necesar si din perspectiva celor peste 35.000 de consilieri locali si judeteni din Romania. Principiul pe care noi l-am propus la Bucuresti trebuie extins la nivel national - o administratie mai supla este o administratie mai eficienta si limiteaza pericolul coruptiei generalizate. PDL Bucuresti a fost un deschizator de drumuri, aici aparand prima discutie referitoare la schimbarile pe care trebuie sa le cunoasca administratiile locale. Vad procesul acesta complex de reforma administrativa la nivel national ca pe o extindere a multora dintre principiile existente in Legea Capitalei", incheie Elena Udrea.

Cateva detalii din proiectul de reorganizare-administrativ Romaniei au fost prezentate pentru "Gandul" de catre deputatul PDL Vasile Gherasim, unul dintre cei care lucreaza la acest document.

Potrivit proiectului, zona Bucuresti-Ilfov se va dezvolta in trei etape, urmand ca, pana in 2016, sa cuprinda Oltenita si localitati din judetele Dambovita si Giurgiu.

Planul PDL prevede ca, dupa ce proiectul legii regionalizarii va fi aprobat de Parlament, in cateva luni se va finaliza un nou Plan de Urbanism General (PUG) pentru intrega regiune Bucuresti-Ilfov. Gherasim a spus ca marile campusuri universitare se pot muta in zona de nord a orasului, ca se vor scoate depourile RATB din Bucuresti si se va construi un aeroport in zona de sud a Capitalei.

Dupa aprobarea proiectului legii regionalizarii, pentru regiunea Bucuresti-Ifov va urma legea Metropolei si o lege speciala pentru Capitala. In proiectul legii Metropolei, Consiliul General al Municipiului Bucuresti va fi inlocuit de Consiliul Zonei Metropolitane. Potrivit lui Vasile Gherasim, numarul consilierilor ar putea ajunge la 105, fata de 55 cat sunt acum. In zona metropolitana Bucuresti-Ilfov, Guvernul va numi un guvernator, functie ce acum corespunde celei de prefect al Capitalei. Se va infiinta Delegatia Permanenta a Zonei Metropolitane, organism cu rol consultativ. Legea Metropolei va fi urmata de o alta lege care va reglementa activitatea administratiei publice la nivelul Capitalei.

Presedintele PDL Bucuresti, Elena Udrea, declara, la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata pe 29 mai de ProTV, ca nu va candida la Presedintie, la Primaria Capitalei sau la functia de premier.

Udrea a declarat ca nu va candida la Primaria Capitalei, mentionand ca PDL va gasi un candidat potrivit. In ceea ce priveste candidatii potrivit, ea i-a enumerat pe Silviu Prigoana, Liviu Negoita si Sulfina Barbu. Ea a mentionat ca nu este exclus ca PDL sa sutina un candidat care in prezent nu este in formatiune, adica un reprezentant al societatii civile sau un om de afaceri.

2014, anul unei femei-presedinte

Udrea a a mai spus ca anul 2014, in care vor avea loc prezidentialele, ar putea fi anul unei femei, daca se gaseste femeia-candidat potrvita. Insa, ea sustine ca nu va candida nici la aceasta functie, nici la cea de premier.