Ca si Traian Basescu, liderii europeni s-au strans la Bruxelles pentru a da de cap situatiei Greciei, aflata la un pas de faliment. "Cerem guvernului Greciei sa implementeze masurile intr-o maniera riguroasa si hotarata pentru a reduce deficitul bugetar cu 4% in 2010", a spus Herman Van Rompuy, presedintele Uniunii Europene.

Supranumita "tragedia greaca", situatia Atenei ar putea afecta crunt moneda europeana. Asta pentru ca datoria sa publica este de 12,7%, plafonul admis pentru tarile care au aderat la moneda unica fiind de numai 3%.

26,8% din capitalurile institutiilor de credit din Romania sunt detinute de banci grecesti. Asa ca interesul tarii noastre fata de redresarea rapida a statului elen este justificat. Cel mai sumbru scenariu ar fi cel al retragerii capitalului grecesc din Romania, varianta putin probabila, spun specialistii.

"Nu vor retrage, bancile sunt solide, exista garantii, nu exista niciun risc de retragere", declara Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.

"Nu numai ca nu retrag capital, ba chiar continua sa aduca si chiar la inceputul acestui an a avut loc o majorare de capital de 70 de milioane de euro pentru una dintre bancile mari cu capital grecesc", spune Razvan Voican, redactor sef adjunct la Ziarul Financiar.

Relatia comerciala dintre Romania si Grecia este si ea afectata, insa situatia nu este deloc alarmanta. Din contra. "Chiar daca este o perioada grea, veti vedea ca e posibil ca importurile si exporturile sa creasca", explica Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI. Actualmente, schimburile comerciale Romania-Grecia se ridica la peste 1 miliard de euro.