Seful delegatiei FMI a explicat ca cea de a doua transa de crestere a salariilor bugetarilor va fi platita din bugetul anului viitor.

"Daca acorzi o crestere de salarii in decembrie, banii sunt platiti in ianuarie 2013. In cazul in care conditiile macroeconomice s-ar schimba semnificativ inainte de a doua transa, putem oricand sa ajustam momentul acordarii acelei transe, pentru a fi siguri ca stabilitatea macroeconomica este protejata", a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI.

Vestea buna este ca liberalizarea pretului gazelor naturale va incepe anul acesta doar pentru firme. Populatia scapa inca un an.

"Pentru consumatorii casnici, cresterile de pret vor incepe abia in a doua parte a anului 2013, si se vor face mai lent, pana in 2018", a spus Franks.

Cea mai mare nemultumire a delegatiei FMI este legata de imbunatatirea activitatii companiilor de stat.

"Sunt intarzieri mari, aproape s-a depasit masura,in trecerea la managementul privat si in privatizare la aproape toate companiile despre care discutam", a precizat Jeffrey Franks.

Asa ca FMI se va concentra pe sase companii, care trebuie privatizate partial pana la sfarsitul anului. Este vorba de Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz, CFR MArfa si Tarom.

Pentru Jeffrey Franks a fost ultima vizita in Romania ca sef al misiunii FMI, pentru ca va fi avansat in cadrul institutiei.

"A fost o onoare si o placere sa lucrez in Romania in ultimii trei ani si jumatate. Am aflat multe despre cultura si istoria tarii, am gustat bucatele, am invatat un pic limba romana, prea putin totusi. Va multumesc inca o data pentru privilegiul de a fi lucrat in tara dumneavostra", a incheiat Jeffrey Frank.