Ministrul Economiei, Gyorgy Matolcsy, a declarat, pentru postul HirTV, ca guvernul nu are motive sa intarzie noua legislatie privind banca centrala.

Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) au sistat vineri discutiile informale cu guvernul ungar din cauza proiectului de lege, criticat de Banca Centrala Europeana (BCE) si de guvernatorul bancii centrale din Ungaria, care considera ca noile prevederi ar putea afecta independenta institutiei.

Ungaria a intrerupt anul trecut relatiile cu FMI si Comisia in cadrul acordului de finantare externa convenit la finele anului 2008, adoptand politici economice considerate neortodoxe, in incercarea de a stimula cresterea economica. Guvernul a revenit insa in luna noiembrie asupra acestei pozitii, anuntand in mod surprinzator ca vrea sa reia discutiile cu institutiile financiare internationale pentru a incheia un nou acord, probabil unul de precautie, in contextul crizei datoriilor de stat din zona euro si presiunilor de pe piata financiara locala.

Guvernul a aratat ca vrea sa obtina un acord de tip "centura de siguranta", pentru finantare de cel putin 10 miliarde euro, care ar putea ajunge la 20 miliarde euro in functie de durata programului. "Discutiile nici macar nu au inceput. Nu avea ce sa se intrerupa. Negocierile oficiale vor incepe in jurul datei de 10 ianuarie", a declarat Matolcsy.

El a adaugat ca guvernul nu vede niciun motiv pentru care ar trebui sa modifice legea bancii centrale. "Este gata. Este o lege buna. Trebuie sa tinem cont de opinia Bancii Centrale Europene, apoi putem trece legea inainte de sfarsitul acestui an", a aratat oficialul.

Guvernatorul Bancii Nationale a Ungariei, Andras Simor, a declarat joi ca proiectul submineaza sever independenta bancii centrale si incalca normele Uniunii Europene, amenintand credibilitatea institutiei.

Noua legislatie vizeaza consolidarea autoritatii Consiliului Monetar, care influenteaza cursul de schimb valutar, sa restranga prerogativele guvernatorului si sa permita premierului sa nominalizeze un nou viceguvernator. Simor sustine ca, practic, legea reprezinta o preluare a bancii centrale de catre guvern.

Matolcsy a declarat ca guvernul nu va submina independenta bancii centrale, insa a admis ca institutia ar trebui sa-si asume un rol mai activ in stimularea economiei, care s-ar putea contracta anul viitor.

El a adaugat ca executivul vrea sa incheie un "pact de crestere" cu bancile comerciale in luna februarie, pentru a le "incuraja" sa acorde credite firmelor mici si mijlocii si imprumuturi pentru achizitia de locuinte.

Ministrul noteaza ca, in contextul dificultatilor de finantare de pe pietele europene, bancile straine "ar putea retine" anul viitor credite de 3.000 miliarde forinti (10 miliarde euro) din economia ungara, situatie care trebuie moderata sau inversata.

Matolcsy a adaugat ca intarirea autoritatii Consiliului Monetar va consolida procesul decizional la banca centrala, in sensul diminuarii autoritatii unui lider unic, masura care se aliniaza practicilor adoptate la majoritatea bancilor nationale din UE.

Guvernul a numit anterior patru noi membri in Consiliu, care controleaza acum majoritatea, fata de guvernatorul bancii centrale si cei doi viceguvernatori.

Citeste si:

Tara in care elevii nu primesc teme pentru acasa. 15 lucruri uimitoare despre sistemul educational finlandez

Sfarsit de epoca la Phenian. Kim Jong-il, dictator intr-o tara cu o economie la pamant, in care se moare de foame, dar care fabrica arme nucleare