Acordul cu creditorii privati pentru reducerea datoriilor printr-un schimb de obligatiuni este aproape finalizat, dar guvernul trebuie sa convinga ca poate sa reduca cheltuielile si sa reformeze piata muncii.

Incapacitatea de a convinge creditorii ca isi poate respecta angajamentele risca sa puna in pericol atat acordul cu creditorii cat si obtinerea celui de-al doilea program de sustinere financiara.

"Fara un nou program de sprijin nu putem avea finantarea necesara, iar acordul cu creditorii privati nu poate fi finalizat", a declarat ministrul de Finante Evangelos Venizelos.

El a aratat ca tara "trebuie sa ia decizii dificile in urmatoarele cateva zile si sa finalizeze un efort gigantic care sa recompenseze sacrificiile realizarile si sperantele poporului elen".

Venizelos a reiterat ca autoritatile de la Atena se afla la un pas de a oficializa un acord cu creditorii privati pentru reducerea datoriilor cu 100 de miliarde de euro.

Un bancher grec a declarat anterior ca acordul final privind schimbul de obligatiuni este in asteptare pana cand guvernul va dovedi ca este serios in aplicarea reformelor. "Acordul referitor la schimbul de obligatiuni este gata, dar nu va fi anuntat inainte de sfarsitul saptamanii si pana cand guvernul isi va lua anumite angajamente pentru reforme, piata muncii si sistemul de pensii", a spus bancherul.

Premierul Papademos a recunoscut ca principalele puncte dificile in negocierile cu troica formata din Banca Centrala Europeana, Comisia Europeana si FMI sunt legate de reducerea cheltuielilor si reforma muncii.

Pe langa masurile de austeritate deja adoptate, creditorii Greciei au cerut pentru acest an noi reduceri de cheltuieli, de 2 miliarde de euro, echivalente cu 1% din PIB.