Prognozele analistilor care au participat la sedinta deschisa de redactie ZF Expert indica o crestere a Produsului Intern Brut (PIB) intre -/+2%, acestia apreciind ca directia economiei depinde in continuare foarte mult de politica fiscala.

Economia a scazut anul trecut cu 7,1%, iar pentru 2010 prognoza oficiala indica o contractie de 1,9%. Unii economisti se asteapta chiar la o scadere a PIB de pana la 3% in acest an.

Nicolaie Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank, apreciaza ca anul viitor vom asista la o noua scadere a economiei, cu 2%, deoarece Guvernul va fi nevoit sa adopte noi masuri de ajustare fiscala pentru a se incadra in tinta de deficit bugetar de 4,4%.

"Este foarte probabil ca in prima parte a lui 2011 sa fie nevoie de noi masuri de ajustare. Daca nu vor fi masuri de ajustare fiscala, vom vedea cel putin concedieri mai accelerate in sectorul public", afirma Chidesciuc.

In schimb, Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen, vede posibila o crestere cu 2% a economiei, in contextul in care spune ca este putin probabil ca anul viitor sa existe noi masuri de ajustare fiscala, cel putin daca luam in calcul ca 2011 este an preelectoral. El admite totusi ca in eventualitatea unor noi masuri de austeritate economia s-ar putea contracta usor si in 2011.

Citeste continuarea in Ziarul Financiar