"INS a facut la Eurostat notificarea fiscala si de aici apar diferentele. INS a transmis in acea notificare ce calcule a facut banca nationala si ce calcule a facut Statistica. (...) Atat BNR cat si INS primesc datele primare de la MFP. (...) Situatia este ca la navele cosmice, unde sunt doua calculatoare care functioneaza permanent si se verifica reciproc, iar cand sunt diferente intervine un al treilea calculator care face verificarea finala, in cazul de fata Eurostat", a explicat Vasilescu.

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a declarat miercuri ca trebuie clarificat cine are dreptate dintre BNR si INS in problema ridicata de catre Comisia Europeana, care a anuntat ca are rezerve in privinta calitatii datelor raportate de Romania referitoare la deficitului bugetar.

Vasilescu a aratat ca BNR face calculele pe conturile financiare nationale plecand de la toate fluxurile financiare, cum ar fi numerar, depozite, titluri de valoare, sume de plata si de incasari, iar in cazul sectorului public rezultatul arata capacitatea de finantare, adica excedent, sau necesar de finantare, respectiv deficit bugetar.

"Necesarul de finantare calculat de BNR da o imagine despre deficitul bugetar. Fiind diferente intre cele doua intervine Eurostat. Acest lucru este destul de frecvent si in cazul altor tari", a completat Vasilescu.

Oficialul bancii centrale a aratat ca INS este raportorul oficial la Eurostat, "cureaua de legatura", iar corespondenta intre Eurostat si Romania se face tot prin aceasta institutie, care ulterior transmite solicitarile celorlalte autoritati cu atributii in domeniu.

Vasilescu a precizat ca potrivit legii BNR este producator de date statistice oficiale, ca si INS, avand in atributii conturile financiare natinale, pe cand Statistica controleaza conturile nefinanciare nationale.

In 2004 INS, MFP si Comisia Nationala de Prognoza au semnat un protocol de colaborare privind datele statistice si calculele aferente.

Pe baza acestui protocol cele patru institutii au inceput discutiile si verificarile privind aspectele sesizate de institutia europeana chiar inainte ca Eurostat sa dea publicitatii raportul in care si-a exprimat rezervele fata de datele anuntate de autoritati.

Vasilescu a reamintit ca INS se uita la operatiunile pe productie si distributie din conturile nationale si face calculele pe conturile de profit si pierdere in sectorul public.

Erostat a anuntat marti ca are rezerve in privinta calitatii datelor raportate de Romania referitoare la deficitului bugetar de anul trecut, calculat dupa standardele ESA95, invocand printre cauze incertitudinea legata de impactul unor companii publice asupra deficitului.

Ulterior, Institutul National de Statistica a anuntat ca Ministerul Finantelor a inceput verificarea datelor raportate de catre companiile de stat, la care urmeaza sa participe si experti ai Bancii Nationale a Romaniei si Institutului National de Statistica.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Gheroghe Gherghina a afirmat marti seara ca deficitul bugetar de anul trecut calculat potrivit sistemului european ESA95 ar putea fi de 6,8%-6,9% din PIB, peste cel stabilit initial, de 6,4%, intrucat pierderile companiilor de stat Termoelectrica si CFR Infrastructura vor fi retratate si incluse in bugetul general consolidat.

Anul trecut, Comisia Europeana a majorat estimarile privind deficitul Romaniei dupa metodologia Uniunii Europene ESA 95 pentru anii 2008 si 2009 cu 0,3 puncte procentuale, la 5,7%, respectiv 8,6% din PIB, deoarece a reclasificat unele companii de stat ca apartinand de bugetul statului.

Sursa foto: Ziarul Financiar