Liderii europeni au discutat luni intr-o videoconferinta, care a inceput la 15:30 (ora Belgiei), despre cele 200 de miliarde de euro (261 de miliarde de dolari), fonduri suplimentare pe care urmeaza sa le primeasca de la Fondul Monetar International (FMI). Mecanismul Fiscal Compact, negociat pe 9 decembrie, in cadrul summitului UE, a fost unul din subiectele principale ale discutiei ministriilor de Finante.

„Vor incerca sa faca tot ce le sta in putinta inainte de sarbatori, dar ma indoiesc ca vor putea sa duca pietele financiare in spiritul Craciunului”, a declarat Carsten Brzeski, economist al grupului ING in Bruxelles, intr-un interviu pentru Bloomberg. „Exista inca foarte multa incertitudine cu privire la ce se va intampla”, a adaugat analistul.

Acordul comvenit in urma cu mai bine de o saptamana de liderii Europei nu a reusit sa inlature riscurile uniunii monetare. Criza inceputa in urma cu trei ani, continua sa faca victime la nivelul continentului. Recent, agentia de rating Fitch a redus perspectiva uneia dintre cele mai puternice economii europene: Franta. Mai mult, Fitch a pus sub observatie intreaga zona euro. Imediat, ratingul de credit al Belgiei a fost si el retrogradat cu doua trepte de catre o alta agentie (Moody`s).

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a scazut asteptarile investitorilor, explicand ca Banca Centrala nu va intensifica achizitiile de obligatiuni pentru a reduce cresterea costurilor de imprumut, a spus oficialul intr-un interviu acordat Financial Times.

„Oamenii trebuie sa accepte ca noi trebuie sa actionam in concordanta cu responsabilitatile pe care le avem, in bazele noastre legale. Cel mai important lucru este sa redobandim increderea oamenilor, a cetatenilor si a investitorilor, deopotriva, vizavi de continentul nostru. Si nu vom reusi sa facem asta distrugand credibilitatea BCE" , a spus Draghi.

Oficialii din zona euro au stabilit anterior data de 19 decembrie cu privire la imprumutul FMI. Pachetul cuprinde aproape 150 de miliarde de euro promise bancilor centrale din zona euro si 50 de miliarde de euro pentru statele care nu fac parte inca din uniunea monetara. „Acest deadline decis de sefii de state si guvernanti este un termen politic, nu unul legal”, a precizat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Olivier Bailly.

Care urgente?

Daca liderii europeni pareau destul de increzatori ca acest deadline va fi respectat, banca centrala a Germaniei, Bundesbank, declara pe 16 decembrie ca nu vedea „nicio urgenta in luarea unei astfel de decizii”, ce ar putea fi, deci, amanata.

Moneda unica s-a depreciat cu 2,5% in fata dolarului american dupa summitul de la Bruxelles si si-a prelungiet pierderea si luni, stabilinduse la 1,302 dolari. Totodata, refuzul Marii Britanii de a semna o modificare a tratatului UE a obligat liderii din zona euro sa vina cu un nou cadru juridic care sa reuneasca legislatia bugetelor internationale.

„Caracterul sistematic al crizei din zona euro are un efect profund negativ asupra stabilitatii economice si financiare din regiune. Incertitudinile privind cresterea economica pun in umbra incercarile tarilor de a trece la reforme”, se arata intr-un raport al Fitch Ratings.

Agentia de rating a plasat Spania, Italia, Belgia, Slovenia, Irlanda si Cipru sub perspective negative.

Videoconferinta de astazi s-a concentrat pe organizarea unei noi dezbateri,ce ar putea avea loc luna viitoare, vizavi de un tratat al stabilitatii bugetare, inspirat dupa modelul german. Cancelarul Angela Merkel a cerut bariere impotriva celor care nu-si recunosc si platesc datoriile si deficitele, pentru a construi astfel o uniune de stabilitate fiscala, care restabileste increderea investitorilor, spulberata din cauza gestionarii economiei europene.

Comisia Europeana este decisa sa limiteze deficitul bugetar, cerand o cercetare laborioasa a tarilor din zona euro care detin deficite uriase in acest moment. Acestea din urma vor fi supuse unor proceduri disciplinare, potrivit unui document al CE, citat de Bloomberg.

Totodata, guvernele vor fi obligate sa adopte amendamente bugetare impreuna cu un mecanism automat de corectie. Aceste dispozitii vor fi aplicate de Curtea Europeana de Justitie si de instantele nationale.

Noul tratat UE, ce urmeaza sa fie pus la punct pana in ianuarie anul viitor si semnat pana la inceputul lunii martie, va intra in vigoare imediat ce va fi ratificat de cele 17 state prezente in zona euro. Statele Uniunii Europene, ce nu fac parte insa din zona euro, se vor alatura, asemenea celor ratificare. Exceptie va face Marea Britanie, tara care refuza, in prezent, sa accepte schimbarea tratatului european.

Citeste si:

A murit un brand auto, cu 74 de ani istorie. Constructorul si-a anuntat falimentul