Prima schimbare de ministri din acest an ar putea avea loc peste doua saptamani, discutiile pe aceasta tema fiind programate pentru lunea viitoare. Desi va fi dezbatuta peste trei zile in Biroul Permanent al PDL, remanierea ar urma sa fie aplicata abia in iunie, conform surselor gandul.

Concret, trei ministere sunt disputate in PDL: Economia, Agricultura si Finantele, la care se adauga postul inca vacant de la Munca, noteaza sursa citata.

Dupa o jumatate de an de mandat, ministrul Economiei, Ion Ariton, ar fi practic pe picior de plecare, reprosandu-i-se nereformarea companiilor de stat.

Emil Boc are doua variante pentru succesorul lui Ariton: sa apeleze la unul dintre secretarii de stat din cabinetul sau sau sa nominalizeze unul dintre membrii taberei Blaga. In cea de-a doua situatie, cel mai vehiculat nume este cel al Mihaelei Sandru, membru al Comisiei pentru politica economica si privatizare din Camera Deputatilor si proaspat aleasa in functia de secretar executiv al PDL, scrie gandul.

Surse din conducerea PDL au precizat pentru "Gandul" ca, in privinta Ministerului Agriculturii, Valeriu Tabara ar urma sa fie inlocuit cu deputatul Stelian Fuia, cel caruia ii este rezervata si comisia de resort din cadrul partidului.

O necunoscuta este deocamdata numirea pregatita pentru Ministerul Finantelor, discutiile de pana acum neajungand la un numitor comun, mai noteaza gandul.

Alte ministere vizate de posibila remaniere ar fi cel al Comunicatiilor si cel al Educatiei.

Discutiile privind innoirea guvernului vin la opt luni de la precedenta remaniere. La 1 septembrie 2010, jumatate dintre ministere au primit noi sefi: Gheorghe Ialomitianu, la Finante, Nelu Ioan Botis, la Munca, Ion Ariton, la Economie, Anca Boagiu, la Transporturi, Valerian Vreme, la Comunicatii, Valeriu Tabara, la Agricultura, si Traian Igas, la Interne.

Presedintele Traian Basescu nu a respins, joi seara, la TVR, posibilitatea unei remanieri guvernamentale, refuzand sa indice eventualii ministri vizati pentru schimbare, afirmand ca "relansarea guvernarii" va fi subiectul unei analize interne a noii conduceri a PDL.

"Eu cred ca foarte curand noul Birou Permanent National va avea o discutie interna. De-abia au cateva zile de cand au fost alesi. Probabil saptamana viitoare, peste doua saptamani vor analiza si solutii de relansare a guvernarii. Am convingerea ca sunt un partid responsabil", a declarat Traian Basescu.

La intrebarea moderatorului referitoare la posibilii ministri care ar putea fi schimbati din functie, seful statului a afirmat ca "legat de guvern" nu mai vrea sa vorbeasca in aceasta emisiune.

Antreior, intrebat despre varianta unui premier tehocrat, presedintele Basescu a declarat ca "deocamdata cuvantul de ordine este stabilitatea".

"Spre exemplu, de ce fac apel la stabilitate politica. La inceputul lunii viitoare, Romania iese pe piata internationala pentru a se finanta prin emisiune de bonduri. Ce ne lipseste ca sa avem un cost ridicat la imprumut este ideea de instabilitate politica, imediat dobanzile ar creste (...) Eu nu spun ca un premier independent sau politic produce instabilitate, ci inceperea unor lungi dezbateri legate de inlocuirea guvernului, de conditiile de sustinere genereaza ceea ce se numeste instabilitate", a explicat seful statului.