“Recesiunile se termina de obicei curand. Mecanismele care intervin atunci cand o recesiune se apropie de sfarsit nu se aplica in prezent in Europa, de aceea cred ca e posibila o recesiune de durata pe continent”, a spus Wolfgang Munchau, membru fondator al editiei germane a celui mai mare ziar de afaceri european Financial Times.

“Marea mea ingrijorare este deflatia. Salariile din multe tari au fost reduse. Deflatia ar ridica valoarea reala a datoriilor multor state din zona euro, cum este Italia. Insa, dupa cum ati vazut in Japonia, deflatia moderna nu este neaparat catastrofala. Prevad o deflatie de tip japonez, la inceputul anilor ‘90”, a mai declarat Munchau, la Gala ZF.

Financial Times: "Zona euro mai are de trait 10 zile. Cel mult". Care sunt cei trei colaci de salvare

Ce se intampla cu creditele si depozitele in euro daca dispare moneda unica

"Nu am niciun dubiu ca toate tarile din blocul comunitar vor fi in zona euro in viitor, asta daca euro va mai exista. Daca ma intrebati direct, cred ca euro va mai exista peste cinci ani, plus/minus Grecia", a mai spus jurnalistul.

Munchau a mai precizat ca zona euro nu va fi distrusa pe 9 decembrie, dar ca trebuie masuri noi pentru a preveni o prabusire a uniunii monetare.