Romania a facut obiectul unui interes tot mai mare in ultimii ani, in contextul in care Bucurestiul a actionat pentru a reduce sectorul de stat supradimensionat si pentru a ameliora competitivitatea, insa coruptia din prezent si aparitia unei crize politice "incalcite" ameninta sa arunce tara inapoi intr-o zona economica periculoasa, scrie Tom Gallagher intr-un comentariu intitulat "UE nu isi poate ignora problema din Romania", in care subliniaza ca Bruxelles-ul inca mai are "carti de jucat impotriva coruptiei si nepotismului de la Bucuresti".

Autorul a doua carti despre Romania - "Theft of a Nation: Romania Since Communism", publicata la Editura Hurst and Co. in 2005 si "Romania and the European Union: How the Weak Vanquished the Strong", publicata la Manchester University Press in 2009 - apreciazi ca noul Guvern al lui Ponta, "nefericit ca unii sustinatori importanti ai stangii au fost incarcerati pentru coruptie", este hotarat sa il indeparteze pe Traian Basescu.

Apreciind ca, in ciuda avertismentelor UE privind incalcarea statului de drept prin procedurile demarate in acest sens de Guvern, "pentru care termenul bizantin pare neadecvat", Executivul, care a "esuat" sa obtina pragul unei prezente de 50% la referendumul de destituire, si-a continuat in ultimele doua saptamani eforturile de a-l tine pe Basescu departe de functie, noteaza Mediafax.

"Este usor sa vezi toate acestea, dar si politica romaneasca in general, in termeni de incaierari personale duse la exces", subliniaza Gallagher, adaugand ca majoritatea coplesitoare a romanilor se plang ca tarii "ii lipseste un fel de gena sociala care sa permita unei societati democratice sa functioneze normal". In opinia sa, "aceasta atitudine este de inteles, data fiind lunga istorie a Romaniei de invazii straine dezastruoase si de domnitori nedrepti si capriciosi".

Insa principala problema nu este "caracterul national deficient", ci "existenta unui stat al carui principal scop este sa serveasca unor interese nelegitime", subliniaza Gallagher, care face o serie de aprecieri dure la adresa unor lideri. "Acestor grupuri puternice le lipsesc concepte precum cetatenia, opinia publica si interesul national, in special prin controlul pe care il exercita asupra majoritatii presei", este el de parere.

Primul vizat este "magnatul de televiziune Dan Voiculescu, un fost colaborator al politiei politice din timpul lui Ceausescu, care a aterizat in Senat in 2004 si care a demisionat abia anul acesta, la varsta de 65 de ani". Un raport OSCE din 2009 subliniaza asupra unei puternice partiniri anti-Basescu la Jurnalul National si Antena 1, ambele controlate de Voiculescu, citeaza Wall Street Journal.

"Reformulata, problema Romaniei este ca statul impus de fostul regim comunist nu a fost suficient de demolat", isi continua el anliza, apreciind ca "aceasta elita nu a disparut odata cu linsarea judiciara a lui Ceausescu in 1989", ci ca "vechile structuri si-au prelungit influenta mimand schimbarea democratica si economia de piata, marginalizand fortele care le doresc cu adevarat".

Aceste "grupuri bine conectate se bucura in continuare de o inabusire a vietii economice in zone extinse din tara, in special in sud", "retele de nepotism in afaceri si guvernamantul local gonind competitorii si intimidand tribunalele si politia, utilizand lupte judiciare nesfarsite pentru a amana proceduri anticoruptie", apreciaza analistul.

Al doilea politician vizat, "poate cel mai colorat baron provincial purtand haine de kite-surfing" este Radu Mazare, pe care il critica pentru ideea sa de promovare a turismului "fara constrangeri", "un eufemism care suna ciudat daca Mazare vrea sa transforme Constanta in capitala europeana a sexului". Analistul citeaza, de asemenea, la cercetarea primarului Constantei si "altor oficiali locali" pentru vanzarea unor terenuri publice catre prieteni, familii si asociati. "Cazul nu a dus nicaieri, Mazare primind compensatii pentru costuri legale", noteaza el.

"Asemenea situatii comice sunt norma de ani de zile", continua analistul, apreciind ca Parlamentul roman "arata acum mai degraba ca tejgheaua unor grupuri de interese pradatoare decat a corp legislativ", adaugand ca acesta a ales sa sfideze in mod deschis UE intr-un potential caz de conflict de interese in privinta unei organizatii parlamentare a veterinarilor, sa blocheze legislatia anticoruptie si incercand sa ii protejeze pe parlamentarii cautati pentru infractiuni grave.

Intre timp, mai noteaza analistul, mass-media din Romania, "care a fost o vreme una dintre cele mai independente prese din fostul spatiu sovietic, a ajuns din nou in ghearele vechii garzi, a carei reputatie este ca da afara in masa jurnalisti atunci cand scriu ceva neplacut". De asemenea, posturile de televiziune "atrag privitori la tiradele lor nocturne impotriva politicienilor reformisti sau independenti, imbracand continuturi politice in trivial si sordid", apreciaza el.

In opinia lui Gallagher, sistemul justitiei a ramas pana in aceasta vara in afara acestui "nou establishment sinistru", in parte datorita presiunilor UE. "La fel de cruciala a fost decizia presedintelui Basescu de a promova independenta justitiei, in 2005, chiar daca au existat proceduri penale impotriva aliatilor sai", subliniaza analistul pentru WSJ.

"Acest lucru se poate schimba daca Basescu este inlaturat", conchide el, apreciind ca "tabara Ponta spera ca Bruxelles-ul este prea preocupat cu alte rele europene pentru ca sa isi mai faca griji si fata de problema romaneasca", iar acest lucru arata altfel in contextul in care sistemul judiciar se confrunta cu aceeasi soarta ca Parlamentul si mass-media.