"Companiile de care depinde relansarea economica in Romania reprezinta mai putin de 3% din totalul firmelor active. Intrarea acestora in insolventa ar genera un efect de domino cu consecinte majore asupra intregului sistem", apreciaza reprezentantii CITR, potrivit Mediafax.
 
Din totalul celor peste 600.000 de companii active in 2013 inregistrate la Registrul Comertului si care nu se afla in insolventa, 19.800 au un rol determinant in economie, fiind societati care au active mai mari de un milion de euro. Cifra de afaceri cumulata a acestora in 2012 a depasit 156 de miliarde de euro, cu 18,8% mai mare decat PIB-ul Romaniei.
 
In 2012 acest esantion de companii sunt angajate peste 1,87 milioane de persoane, mai mult de o treime din populatia salariata la nivel national. Analiza arata ca, in momentul de fata, 3.200 dintre acestea se afla in categoria "insolventa inevitabila" sau "nedeclarata inca".
 
"Aceste companii au o foarte mare influenta asupra sistemului economic si trebuie sa fim atenti la evolutia lor viitoare pentru a vedea perspectivele de crestere si depasire a crizei. Ceea ce va determina inclinarea balantei intr-o directie sau alta este modul in care vor sti si vor putea sa rezolve principalele probleme: supraindatorarea si accesul la lichiditate. Din fericire, piata s-a maturizat si adaptat la realitatiile economice, iar dezvoltarea unei piete secundare de finantare este inevitabila. Mai mult, restructurarile in afara insolventei confera companiilor o solutie alternativa la indemana. Insa este foarte importanta consolidarea unui cadru legislativ pentru procedura, pentru a fi cu adevarat eficienta", a declarat Rudolf Vizental, asociat al Casei de Insolventa Transilvania.
 
Din analiza evolutiei esantionului de companii cu impact in economie in perioada 2010-2012, specialistii CITR au observat o diferentiere clara intre companiile cu evolutie pozitiva si cele aflate in dificultate. Astfel, in timp ce indicatorii companiilor sanatoase se imbunatatesc, problemele celor cu dificultati se acutizeaza. Aproximativ jumatate din ele realizeaza un profit in crestere de la an la an, in timp ce pierderile altora se adancesc.
 
Gradul mediu de indatorare a companiilor cu profit este in limite recomandate (64%), iar a celor cu pierdere este la o limita ingrijoratoare, de 94,77%.
 
Coreland acest aspect cu rezultatele studiului Coface, conform caruia companiile care au intrat in insolventa in 2013 au cunoscut degradari continue ale acestui indicator, ajungand in anul premergator intrarii in procedura la nivelul de 104% grad de indatorare, specialistii CITR apreciaza ca o mare parte din companiile din a doua categorie se afla in pragul insolventei.
 
In ultimii patru ani, din totalul celor peste 120.000 de societati intrate in procedura insolventei, doar 2.200 erau companii considerate cu impact. Analiza arata ca numarul companiilor aflate in dificultate sau insolventa iminenta este mult mai mare decat cel al companiilor sanatoase, iar numarul firmelor cu impact cu perspective de a intra in procedura este mai mare decat al celor din aceeasi categorie, intrate in ultimii patru ani.
 
Specialistii CITR apreciaza ca solutia salvatoare pentru acestre firme ar putea veni de la fondurile de investitii, private equity, dublate de specialisti in managementul de criza. In acelasi timp, restructurarile in afara procedurii insolventei devin o varianta acceptata de un numar mai mare de companii. Pentru a fi eficient, procesul are nevoie de o serie de reguli si masuri care sa asigure un cadru eficient, fara insa a afecta flexibilitatea lui. Sunt necesare formule de asigurare a riscului privind posibila anulare ulterioara a unor masuri luate in aceasta perioada si oferite protectii si avantaje pentru cei care sustin masurile de restructurare si garantii pentru cei ce finanteaza compania in aceasta perioada.
 
Datele fac parte dintr-un amplu raport CITR privind starea companiilor active care nu se afla in prezent in insolventa, ce va fi publicat in luna aprilie 2014.
 
Analiza specialistilor CITR evidentiaza faptul ca mediul de afaceri din Romania este in continuare fragil, dar in acelasi timp prezinta oportunitati de restructurare. Necesitatea intervenirii la timp ramane o conditie obligatorie, iar identificarea surselor de finantare este principala provocare pentru a depasi criza ce continua de mai bine de cinci ani.