Actiunile de control au fost initiate dupa ce Fiscul a transmis scrisori de notificare amiabila, releva scrisoarea de intentie transmisa in aceasta saptamana de Guvern catre FMI, citat de Mediafax.

"Am finalizat o lista de contribuabili persoane fizice cu averi mari pentru programul nostru destinat asigurarii conformarii si o lista cu persoane fizice ce prezinta riscuri si am demarat procedurile de verificare prealabila. Au fost transmise scrisori de notificare amiabila si in prima jumatate a anului 2013 au inceput verificarile. Pentru a dezvolta capacitatea, vom realiza programe de pregatire profesionala cu asistenta specialistilor administratiilor fiscale din tarile partenere si cu asistenta tehnica din partea FMI", se arata in document, datat 10 iunie.

La inceputul acestui an, Guvernul a elaborat o lista cu 30 de persoane cu mari averi, suspectate ca au depasit "riscul minim acceptat" prin neplata impozitelor, dupa ce a pornit initial de la un grup de peste 300 de persoane banuite ca s-au sustras de la plata taxelor la buget, precizeaza Mediafax.

Normele in domeniu stabilesc de altfel ca Fiscul va verifica, intr-o prima etapa, persoanele cu venituri mari fara sa le notifice, selectia urmand sa fie efectuata de pe o lista a persoanelor care depasesc "riscul minim" acceptat de administratia fiscala.

Actiunile de control sunt initiate in baza deciziei din decembrie 2010 a Guvernului, conform careia persoanele fizice ale caror venituri reale depasesc cu cel putin 50.000 lei sumele declarate vor plati un impozit de 16% aplicat la diferenta dintre cele doua valori.

Pentru stabilirea bazei impozabile, autoritatea fiscala foloseste metode indirecte, respectiv cea a sursei si cheltuirii fondului, a fluxurilor de trezorerie si a patrimoniului.

Metoda sursei si cheltuirii fondului consta in compararea cheltuielilor efectuate de o persoana fizica cu veniturile declarate in perioada verificata si se bazeaza pe principiul ca orice cheltuiala in exces fata de valoarea declarata a veniturilor reprezinta venit impozabil nedeclarat.

Metoda fluxurilor de trezorerie consta in analiza intrarilor si iesirilor de sume in conturile bancare, precum si a intrarilor si iesirilor de sume in numerar, pentru a stabili miscarile de disponibilitati banesti si asocierea acestor miscari cu sursele de venit si utilizarea acestora.

Metoda patrimoniului permite stabilirea bazei impozabile ajustate pentru o persoana fizica verificata, analizand cresterea, respectiv descresterea patrimoniului net al acesteia.