Volksbank Romania are in prezent un capital social de 1,437 miliarde lei (326 milioane euro), detinut de vehiculul VBI Beteiligungs (Austria) in proportie de 99,99%, dupa ce controlul asupra bancii a fost transferat catre acesta in octombrie 2013, in contextul vanzarii diviziei Volksbank International, fara subsidiara din Romania, catre Sberbank, din Rusia. 

Grupul austriac Volksbank detine 51% din actiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania si BPCE din Franta au cate 24,5%. 

"Volksbank Romania are in plan mai multe masuri in 2014 privind restructurarea portofoliului de credite si continuarea dezvoltarii portofoliului de depozite, ceea ce presupune cerinte mai mari de capital. Masurile planificate sa imbunatateasca capitalizarea Volksbank Romania in a doua jumatate a anului 2014 au condus la constituirea unui provizion de 128 milioane euro la 30 iunie 2014 aferent participatiei grupului la majorarea de capital", potrivit raportului semestrial al grupului austriac, transmite Mediafax.

Capitalul institutiei de credit locale a fost majorat ultima data in octombrie 2013, printr-o infuzie de 120 milioane de euro, din care Volksbank a participat cu 61 milioane de euro. 

Volksbank trebuie sa vanda subsidiara din Romania pana la finalul anului 2015, asa cum s-a angajat in acordul de restructurare din primavara anului 2012. Grupul austriac a angajat in aprilie o banca de investitii pentru a intermedia vanzarea institutiei de credit.  Volksbank Austria a constituit anul trecut un provizion de 62 de milioane de euro pentru pierderi pe care anticipeaza ca le va inregistra din vanzarea subsidiarei locale. 

Volksbank Romania avea la jumatatea anului linii de finantare de la grupul-mama nerambursate de 600 milioane euro, in scadere de la 800 milioane euro la finele anului trecut. Grupul se asteapta sa-si recupereze banii potrivit programului, bazandu-se pe planul de vanzarea bancii si pe fondurile atrase de la populatie, prin depozite. 

Banca a finalizat la sfarsitul lunii iulie tranzactia de vanzare a pachetului de credite ipotecare neperformante in valoare de 495 milioane euro, cumparat de un consortiu de investitori straini format din Deutsche Bank, AnaCap Financial Partners, H.I.G Capital International Advisers si APS Holding.  In urma vanzarii pachetului, institutia si-a redus rata creditelor neperformante de la 22% la sub 8%, media sistemului bancar situandu-se la circa 23%.  Totodata, grupul austriac a vandut in primul semestru subsidiara locala de leasing, Volksbank Leasing Romania, alaturi de cea din Polonia, catre grupul polonez Getin Holding, care a intrat pe piata romaneasca la sfarsitul anului trecut prin achizitia bancii Romanian International Bank (RIB). Finalizarea tranzactiei este asteptata pana la finele anului, dupa obtinerea aprobarilor necesare din partea autoritatilor. 

Veniturile subsidiarei din Romania au scazut anul trecut cu 8%, de la 130,3 milioane de euro la 119,9 milioane de euro. La finele lui 2013, Volksbank Romania avea active de 3,09 miliarde de euro, de la 4,704 miliarde de euro in 2012.  Institutia de credit a inregistrat anul trecut pierderi de 103,6 milioane de euro, mai mici cu 38,5% fata de cele raportate de banca in 2012, cand au atins 168,5 milioane de euro. Majoritatea pierderilor au fost generate de provizioane.