La ora 9:57 a.m., ora din Toronto, titlurile Gabriel Resources erau in declin cu 11%, dupa ce au scazut cu pana la 17%, cel mai mult dupa 15 aprilie.

Actiunile companiei au crescut cu 2,41% martea trecuta, ziua in care Guvernul a aprobat proiectul de lege care permite exploatarea la Rosia Montana, pentru ca miercuri sa scada cu 1,76%, potrivit datelor bursei din Toronto.

Joi, actiunile Gabriel Resources au urcat cu 2,4%, iar vineri au inchis in coborare cu 0,58%. Bursa din Toronto a fost inchisa luni.

Circa 1.000 de oameni au protestat luni seara la Bucuresti, contestand planul Gabriel Resources de a folosi cianura pentru extragerea aurului. Demonstratia a avut loc dupa ce Guvernul a anuntat saptamana trecuta un proiect de lege care ar permite inceperea activitatilor la Rosia Montana si care prevede majorarea participatiei statului la acest proiect.

Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca ar putea cere organizarea unui referendum, anul viitor, referitor la proiectul de la Rosia Montana, care potrivit Gabriel Resources ar fi cea mai mare exploatare a aurului din Europa.

Marti, presedintele Traian Basescu a declarat ca nu declanseaza acum referendum national privind Rosia Montana, considerand ca o dezbatere parlamentara ar fi utila si a precizat ca, din acest moment, va fi "neutru" in legatura cu acest subiect pentru ca, la nevoie, sa poata fi un mediator credibil.

Gabriel Resources se asteapta sa obtina avizul Parlamentului Romaniei pentru exploatarea din Muntii Apuseni in termen de doua-trei luni, potrivit directorului general al companiei.

"Speram ca va fi un proces de doua, pana la trei luni. Este putin incert", a declarat directorul general al Gabriel Resources, Jonathan Henry, intr-un interviu telefonic acordat Bloomberg.

In spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.